Järvamaal näeb septembri lõpuni Fred Jüssi fotonäitust „Rajamustrid“

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fred Jüssi fotonäitus "Rajamustrid"
Fred Jüssi fotonäitus "Rajamustrid" Foto: Fred Jüssi

Näituse "Rajamustrid" aluseks on Fred Jüssi loodusfotod, väljapanek koosneb 31 pildist tema loomingu paremikust. Fotodel on Eestimaa loodust eri aastaaegadel, looduskaunid kohad, inimesed, loomad. 

Fred Jüssi loodusfotod on sugestiivsed ja südamlikud ning annavad edasi meie maa põhjamaist kargust ning on kaunis ja õpetlik jutustus looduspiltides tulevastele põlvedele. Näituse on kujundanud on Kersti Tormis.

"Rajamustrid" on rändnäitus, mis tiirleb mööda Eesti haridusasutusi ja näitusesaale. Järvamaal on see 25. augustini vaadata Aravete külamuuseumis ja seejärel Koeru kultuurimajas.

Näitusega soovitakse õnne 100aastaseks saavale Eesti riigile ja sellega tahetakse panna eelkõige koolinoori mõtlema elu põhiväärtuste ja looduse hoidmise üle. Näituse vaatamisest ideid ja inspiratsiooni kogunud noored võiksid panna väärtuslikud mõtted paberile, millest saaks omakorda kena kingituse sajandivanusele riigile.

Kui otsida seletust Fred Jüssi ainulaadsele fenomenile, siis ilmselt tuleb selleks pidada naasmist lihtsuse, inimesele kõige loomulikumate ja lähedasemate põhiväärtuste juurde, mis on esitatud kristallselge isikliku elukogemuse, läbitunnetatuse, veenvuse ja imelise emakeele kasutuse kaudu.

Fred Jüssi, keda on nimetatud eestlaste südametunnistuseks ja hinge peegliks, sügava elutarkuse kandjaks, ütleb enda kohta küll tagasihoidlikult, et ta on vaid aken, mis vahendab seda valgust, mis on niigi olemas kõikjal meie ümber. “Rajamustrid” on üks särav valguskiir läbi selle imelise akna.

Aravete külamuuseumis on näitus 16. – 25. augustini esmaspäevast reedeni kell 10–16. Muul ajal saab näitust külastada kokkuleppel, helistades telefonil 5613 9206.

Näitus jõudis Järvamaale Järva maavalitsuse vahendusel.

Infot näituse kohta leiab ka EV100 veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles