Järva-Jaanis toimus suve unenäoliseim festival

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Järva-Jaanis toimunud Filmilindifestivali keskmes olid unenäolised filmid ja seisundimuusika viljelejad.

Festival, millega avaldati austust aegumatule kinokunstile, toimus Järva-Jaani Kinomuuseumis ning Vanatehnika varjupaigas - vanade busside, trammide ja trollide keskel. Festivali iseloomulikuks osaks oli kinoklassikaks saanud filmide näitamine 35-millimeetristelt lintidelt, projektoripõrina saatel, õdusas õhkkonnas.

Sel aastal sai festival endale teemaks “ulm” ning festivali unenäolisus peegeldus tänavu nii esinejate kui filmide valikust. 

Festivalipäeval linastusid Kinomuuseumis Federico Fellini fantaasiaid täis mängufilm “8 ½” (1963), teaduslik-fantastiline põnevusfilm “”Hukkunud Alpinisti” hotell” (1979) ning müstiline “The Holy Mountain” (1973). Festivaliplatsile püsitatatud kinotelgis näidati ööseansina mängufilmi “Holy Motors” (2012).

Lisaks täispikkadele mängufilmidele näidati päeval nõukogudeaegsed multifilme ja rahvusarhiiv tõi linale Eesti lühiulmefilmide programmi.

Õhtuhämaruses astusid laululava laudadele seisundimuusikat viljelev Lauri-Dag Tüür ning eksperimentaal- ja ämbientmuusika helilooja Kaido Kirikmäe. Ülejäänud päeva ja öö vältel mängisid festivalil muusikat popup klubi VÄLK valitud DJ-d. 

Festivalil jagus lisaks kinokunsti ja esinejate nautimisele palju muudki tegevust. Lapsed said osaleda animatsiooni töötoas ja viktoriinis, mängida lauamänge ning orienteeruda vanade sõidukite keskel seiklusmängus.

Hea meeleolu lõid maitsev toit ja jook, festivaliplatsil sai osaleda lauatennise turniiril, külastada Tuletõrjemuuseumit ning visata leili ainulaadses tuletõrjebussis paiknevas saunas.  

Pealinnast ja Tartust tulijad tõi kohale festivalibuss, millega oli võimalik hilisel öötunnil ka tagasi sõita.

Festivali korraldasid Kino Sõprus ja Tartu Elektriteater koos paljude vabatahtlike abiga.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles