Lugeja küsib: kas tavalises kontoris, kus pea kõik töö tehakse arvutiga, on elektromagnetväljasid?

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto elektromagnetväljadest inimesel on loo juures illustratiivselt.
Foto elektromagnetväljadest inimesel on loo juures illustratiivselt. Foto: Erakogu

Lugeja küsib: Meie kontoritöötajatel on viimasel ajal tekkinud küsimused seoses ruumis levivate elektromagnetväljadega ja nende tervisemõjuga. Kas tavalises kontoris, kus pea kõik töö tehakse arvutiga, on elektromagnetväljasid? Kui jah, kas tegemist on terviseriskiga?

Vastab Indrek Avi, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Tänapäeva töökeskkonnas puutume suurema osa ajast kokku elektromagnetväljadega, mida tekitavad kõikvõimalikud elektritoitel toimivad seadmed ja masinad. Seega elektromagnetväljad esinevad ka kontoriruumides ja olmeruumides.

Elektromagnetväljas viibimine võib avaldada inimese organismile otsest biofüüsikalist mõju. Uuringute alusel on kehtestatud kokkupuute piirnormid, mille ületamisel mõjutavad elektromagnetväljad inimese tervist ja ohutust lühiajalise kokkupuute korral olulisel määral. Tavapärastel kontoritöödel on väljad üldjuhul sadades või tuhandetes kordades piirnormidest madalamad. Seega enamikus töökohtades on elektromagnetväljadega kokkupuute tase väga madal ning ei põhjusta inimesele ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles