Uue majanduskriisi asemel tuleb hoopis majanduskasv?

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 21APR15.
Pildil Ruta Arumäe
tl/Foto TAIRO LUTTER/POSTIMEES
TALLINN, EESTI, 21APR15. Pildil Ruta Arumäe tl/Foto TAIRO LUTTER/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ettevõtluskõrgkooli Mainor majandusteooria lektori Ruta Arumäe sõnul arvavad paljud inimesed, et kuna eelmise buumi tipust on möödas kümme aastat, siis oleme tulenevalt majanduse tsüklilisusest uue krahhi lävel. Eksperdi hinnangul on Euroopa majandus siiski hoopis uue pikaajalise majandustsükli alguses.

Ruta Arumäe sõnul on viimased kümme aastat eelmise buumi tipust olnud pikk mõõnaperiood, mida võib kutsuda „kaotatud kümnendiks”.

“Ajalooliselt võtab suurtest kriisidest taastumine palju aega ning alles nüüd on näha püsivaid märke, et globaalne suurem tsükkel on august välja ronimas ja alustamas uut tõusulainet,” lisas Arumäe. 

Mainori lektori sõnul reageerisid USA ja Euroopa kriisile erineva majandus- ja rahanduspoliitikaga, mistõttu on USA majandustsükkel märksa eespool, samas kui Euroopa alles ilmutab märke taastumisest. “Seetõttu võib juhtuda, et Euroopa pole mitte majandustsükli lõpufaasis, nagu paljud kipuvad arvama, vaid hoopis uue tõusu alguses. See tähendaks pikka sõitu taas ülespoole,” ütles Arumäe.

“Tõusu sees võib ette tulla ka väiksemaid tsükleid, kuid tagasilangemise ulatus pole võrreldav viimase kriisiga. Ettevõtetele ja ka valitsusele annab see rohkem ruumi teha valesid otsuseid, sest majanduskasv jätab paljud vead esialgu märkamatuks. Aga on võimalus teha ka palju asju hoopis teistmoodi ning küsida endalt, mida seekord paremini teha?”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles