Kuidas ennetada elektriseadmete põhjustatud tulekahjusid

Silja Vilbu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Tänavu augustis põhjustas suvekodus vooluvõrku jäetud kohvimasin ulatusliku põlengu, kus hävis enamiks hoonest ja majas olnud varast. Kahjusumma ulatub 40 000 euroni. Tänavu on If Kindlustuses registreeritud 56 elamutes puhkenud tulekahju. Neist 11 juhul on põlengu põhjustanud elektriseadmed ja kahjusumma küündib 640 000 euroni.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul saavad elektriseadmetest tulekahjud alguse tavaliselt siis, kui inimesi kodus ei ole.

„Näiteks suvekodust lahkudes on mõistlik televiisori, kodumasinate, kaevupumba ja veeboileri voolujuhe pistikust välja tõmmata, sest ooterežiimil tarbivad seadmed elektrit ja on ikkagi vooluringis. Üks oluline soovitus tulekahjude ärahoidmiseks on mitte unustada laadima mobiiltelefonide ja fotoaparaatide akusid. Laadimisel tekkiva ülepinge tõttu võivad seadmed tuleohtlikuks muutuda ja ise süttida. Mullu hävis tules täielikult korter, kui põlengu põhjustas vooluvõrku laadima jäetud sülearvuti. Pere kaotas kodu ja kahju ulatus 90 000 euroni,“ selgitas Jõhvik.

Möödunud aastal teatati Ifile 29 elektriseadmetest alguse saanud tulekahjust elamutes, neist suurim ulatus 170 000 euroni. Väljamakstud hüvitised vastavate põlengute eest olid eelmisel aastal üle 802 000 euro.

Ifi nõuanded, kuidas elektriseadmete põhjustatud tulekahjusid ära hoida:

Ära kasuta näiteks mobiiltelefoni või sülearvuti laadimiseks kahjustunud juhet, mille tõttu võib seade süttida.

Elektriseadmeid ja juhtmeid lase parandada vaid spetsialistil.

Kontrolli, et elektriseadmetesse poleks kogunenud tolmu, mis võib süttida.

Mitme seadme ühendamine ühte pistikusse koormab liigselt juhtmeid ning nende kuumenemine võib põhjustada tulekahju.

Elektri- ja pikendusjuhtmeid ei tohi paigutada raskete esemete alla ega uste vahele, sest juhe võib kahjustuda ja seade süttida.

Elektrilisi seadmeid tohib kasutada vaid tootja määratud eesmärgil, näiteks puhuril ei tohi kuivatada rõivaid vms.

Kindlad ohumärgid on sulamis- või põlemisjäljed, kuid õnnetusi juhtub ka väliselt täiesti korras olevate seadmetega.

Põlema läinud elektriseadet ei tohi kustutada veega enne, kui see on vooluvõrgust lahti ühendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles