Paidest leiti meesterahva skelett

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolast leiti «vampiiri» skelett
Poolast leiti «vampiiri» skelett Foto: SCANPIX

Paidest leiti osaliselt säilinud meesterahva skelett. Luud tulid välja maapinna lähedalt. 

Suvel toimusid Paides tulevase riigigümnaasiumi alal arheoloogilised uurimised. Paide Posti tn 12 arheoloogilise jälgimise käigus avastati inimskelett.

Luustik sai kannatada kaevamiste käigus. Skelett toodi luuanalüüsiks Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi arheoloogia osakonda, kus määrati selle sugu, vanus ja silmapaistvamad patoloogiad. Luude üldine säilivus oli hea. Skeletiosadel esines rohkelt kaevamisteaegseid vigastusi ja murde. Luustik kuulus täiskasvanud mehele, kelle vanus oli surma hetkel üle 40 aasta.

Kehakasv saadi vasaku reieluu maksimaalse pikkuse abil. Mehe pikkus oli 172,3 ± 3,27 cm.  

Nendest leidudest kirjutasime ka suvel. "Kaks sääreluud, kodarluud ja üks ribikont," demonstreeris kaevetöödel abiks olev Kalle Grünthal kolmapäeval toona leide.

Posti 12 Пости 12.
Posti 12 Пости 12. Foto: Dmitri Kotjuh / Jarva Teataja/

Siis ei teadnud keegi öelda, kas tegemist oli mehe või naise luudega, kui vanad need olid või kas need olid üldse ühe ja sama inimese luud. Grünthali sõnul hämmastas teda enim see, et luud tulid välja kõigest kümne sentimeetri sügavuselt. "Võibolla on siin tänapäeval keegi maha löödud, ei tea," lisas ta.

Posti tn 12 leitud luustiku analüüsi kohta loe siit! (alates lk 20). Luustikku uuris Martin Malve. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles