Rahuvalvajate jõulud: palju kulda-karda, kuid ega see koduseid lähemale too

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivo Vahemets

Liibanonis rahvuvalvemissioonil teenivad kaitseväelased tähistavad oma jõule homme jõululaupäeval. Kohapeal tekitavad jõulutunnet kaunistatud majad, vähendavad aga kaugel olevad sõbrad ja lähedased.

Nimi: Roomet Marks

Foto: Aivo Vahemets

Auaste: nooremveebel

Vanus: 37

Ametikoht: jaoülem

Kodukoht: Ageri küla, toonane Albu vald (18 aastat elas Järvamaal, käis Aravete keskkoolis), praegu elab Harjumaal.

Mitmes missioon (nii Liibanonis kui mujal): Viies missioon – 2006, 2008, 2009, 2012 Afganistan; 2017-2018 Liibanon.

Jõuluaegsed mõtted-ootused-lootused-soovid: Afganistaniga võrreldes on need erinevad. Afganistanis ei tähistanud kohalikest keegi jõule, aga siin on läheduses kolm kristlikku küla, mis on jõuludeks kaunistatud. Seal patrullide käigus läbi sõites tuleb küll kurbusehetk peale, et ei saa kodus koos lähedastega jõule pidada.

Afganistanis tähistasime jõule omavahel ikka, kuna olime brittidega koos, siis saime samad kingitused, mis nemadki. Siin, Liibanonis, teeme omavahel loosiga kingid, eks siis ole näha, mis meeleolu see loob, hea arvatavasti.

Kuidas tavaliselt kodus jõule tähistad: Kodus on tavaliselt perekonnaga ühed jõulud 24ndal, 25ndal teeme kahe-kolme lähedase sõbra ja perekondadega veel oma peo, teeme kingitusi üksteisele.

Sõpradega käime üksteise juures külas, kord ühe, kord teise juures. Kunagi ei ole jõule vahele jätnud. See on ikkagi tähtis asi.

Kas missioonipiirkonnas on veidikenegi jõuluhõngu: Esimene asi, mis jõulumeeleolu tõi, oli see, kui iirlased canteen`is (iirlaste, soomlaste ja eestlaste ühine ajaveetmispaik ÜRO tugipunktis 2-45, kus õhtuti üritusi korraldatakse, saab mängida lauatennist, piljardit, noolemängu jms – AV) jõulutuled süütasid.

Ma ei teadnudki, et see neile nii tähtis on. Kõik olid canteen`i kokku tulnud. Jõuluvana oli ka. Ja baasi on ehitud jõulukuused ilmunud.

Mitmendad jõulud on need kodust ja lähedastest eemal: Seekordsed jõulud on mul teised kodunt eemal olla.

Raskeks teeb see, et tahaks Eestis ikkagi olla, sellepärast et paar aastat on missioone vahele jäänud ja olen harjunud jõulude ajal Eestis olema.

Ainuke kergem asi on, et poodides ei pea järjekordades seisma. Olen internetist asju ja kingitusi tellinud ning sõpradele-lähedastele saatnud. Pakimajandus on elu selles mõttes väga lihtsaks teinud.

Millest puudust tunned: Puudust tunnen siin korralikust hommikusöögist. Tegelikult on kõik olmetingimused väga hästi tagatud, puudust ei ole milleski. Patrullides käies on võimalik kohalikes poodides osta seda, mida baasis ei ole.

Kõik esmatarbeesemed on kohapeal olemas. Ma ei ole nii heade olmetingimustega missioonil kunagi varem olnud. Privaatsustest tunnen ka puudust, kolmekesi peab ühte tuba jagama, omaette nurka ei ole.

Tervitused lähedastele: Tervitan Mari-Liisi, sõpru Rasmust ja Kaarlit ning poeg Johannes Sandrit ning loomulikult õde-venda ja isa-ema!

Nimi: Ats Pilv

Foto: Aivo Vahemets

Auaste: seersant

Vanus: 24

Elukoht: Järva-Jaani, Järva vald

Ametikoht: autojuht-sidemees

Mitmes missioon (nii Liibanonis kui mujal): esimene missioon

Jõuluaegsed mõtted-ootused-lootused-soovid: tahaksin perega Skype`i kaudu natukene juttu rääkida. Ma pole väga jõuluinimene. Kingituseks ootan sõjaajaloolisi raamatuid. Sellised raamatud on need, mida ma tavaliselt kingisoovina teistele ütlen ja kingituseks ka saan. Siin ma arvan, et saan kümne dollari eest mingit jama.

Kuidas tavaliselt kodus jõule tähistad: Perekonnaga, käin ühe vanaema ja siis teise vanaema juures. Meil on ühine jõulusöömaaeg, kohvi joomine, kingituste jagamine. Koos vennaga käime, lähisuguvõsa tuleb kokku.

Kas missioonipiirkonnas on veidikenegi jõuluhõngu: Jõuluhõngu on siin Lõuna-Liibanonis niipalju, et kristlaste külad on kaunistatud, tulukesed on üleval, kuuski on näha.Islami külades ei ole sellist jõuluhõngu täheldanud.

Meie baasis on igasugust kulda ja karda üles riputatud, baasist väljaspool asuvad söögikohad on kaunistatud. Eks see kingituste jagamine ja söömaaeg ikka tekita mingisuguse jõulutunde.

Mitmendad jõulud on need kodust ja lähedastest eemal: Need on minu esimesed jõulud kodust kaugel. Iga-aastane ühine söömaaeg, kingituste jagamine ja perega koos olemine jäävad ära, aga tööd on vaja teha. Suurt muret ei tekita.

Millest puudust tunned: Tunnen puudust sealihast ja hapukapsast. Ilma peale väga ei mõtle, see mind kuidagi ei mõjuta. (Lõuna-Liibanonis on praegu erakordselt soe ja päikesepaisteline, vaatamata mõnele tuulisele päevale, ulatuvad päevased soojakraadid kuni 20 kraadini – AV)

Tervitused lähedastele: Tervitan oma peret, soovin neile rahulikku jõuluaega!

Nimi: Priit Piiroja

Foto: Aivo Vahemets

Auaste: reamees

Vanus: 21

Ametikoht: jaomeedik

Elukoht: Järva-Jaani, Järva vald

Mitmes missioon (nii Liibanonis kui mujal): esimene

Jõuluaegsed mõtted-ootused-lootused-soovid: Minu jõuluaegsed ootused … ei teagi. Polegi otseselt mingeid ootusi, pigem keskendun oma tööle. Ei ole eriline jõulude tähistaja, sellepärast ei ole ka ootusi.

Kuidas tavaliselt kodus jõule tähistad: Kuna enne mainisin, et ei ole eriline tähistaja, siis piirduvad jõulud tavaliselt ühise söömaajaga pereringis, kinkide jagamisega, televiisori ja jõulusaadete vaatamisega. Kui pereringis asi läbi saab, siis saame sõpradega kokku.

Kas missioonipiirkonnas on veidikenegi jõuluhõngu: Jah, see väljendub jõulukuuskedega ja -tuledega kaunistatud majades ja ruumides – sööklas, canteen`is, igal pool. Külades on ka, kui patrullis käia, need on tulesid ja vilesid täis.

Kui Beirutis käisime, siis oli ka seda kaunistamist näha, mõnes kohas kohe eriti palju. Jõulutunnet tekitab kindlasti ka see, et meil endal on pühapäeval jõulupidu. Ma loodan, et saan kingituseks midagi praktilist, ei tea, mida, ei oska arvata ka.

Mitmendad jõulud on need neile kodust ja lähedastest eemal: Esimesed jõulud kodunt eemal, rasket ei ole minu arust mitte midagi.

Millest puudust tunned: Kuna me oleme siin nii vähe viibinud, kuu aega hakkab alles täis saama, siis ei oska ma veel millestki puudust tunda. Lähedastest ja sõpradest kindlasti. Pigem tunnen inimestest puudust, mingitest asjadest küll mitte.

Tervitused lähedastele: Tervitan kõiki oma lähedasi ja sõpru, that’s it! Igaüks kindlasti teab, keda ma mõtlen. Häid jõule ja head vana aasta lõppu!

*Järva Teataja palvel esitas Järvamaa taustaga kaitseväelastele jõuluteemalisi küsimusi Eesti kontingendi teabeohvitser kapten Aivo Vahemets.

RAHVUVALVEMISSIOON LIIBANONIS

Eesti kaitseväelaste Liibanoni kontingent tähistab jõulupühi ÜRO tugipunktis 2-45 pühapäeval, 24. detsembril ühise istumise ja õhtusöögiga koos oma Soome kolleegidega.

Ühiselt nauditakse selleks puhuks rahuvalvajatele kodumaalt, nii Eestist kui ka Soomest, läkitatud sööki ja (mittealkohoolset)jooki. Tuleb jõuluvana. Eesti kontingent sai juba kätte oma individuaalsed jõulupakid kodumaalt – igale mehele latt suitsuvorsti, pakk õllesigareid, pudel kalja, komme ja piparkooke.

Jõuluüritusel otsustas kontingent teha kingitusi üksteisele kokkulepitud summa piires, kingitus tuleb siis jõuluvanalt kas salmi ja lauluga või mõnel muul viisil lunastada.

ÜRO Liibanoni rahuvalvemissioonil UNIFIL osalev Iiri-Soome pataljon IRISHFINBATT teenib Lõuna-Liibanoni mägises Bint Jubayl nimelises piirkonnas, baseerudes ÜRO tugipunktis 2-45, mis asub pealinnast Beirutist umbes 115 kilomeetri kaugusel ja merepinnast umbes 800 meetri kõrgusel.

Novembris alanud ja 2018. aasta maini kestva missiooni jooksul mehitatakse kahe kuu vältel ka ÜRO tugipunkti 6-50.

Iiri-Soome pataljoni koosseisu kuuluvad Iiri, Soome ja Eesti kaitseväelased ning selle ülem on kolonelleitnant Neil Nolan Iiri kaitseväest.

Eesti jalaväerühm kuulub koos Soome kaitseväelastega Iiri-Soome pataljoni A-kompaniisse, mis on pataljoni ainukene kaherahvuseline kompanii. Ülejäänud pataljoni kompaniid on mehitatud Iiri kaitseväelastega.

Eesti kontingent Liibanonis koosneb jalaväerühmast Estpla-24 ning staabiohvitseridest ja -allohvitseridest, kokku ligikaudu 40 kaitseväelasest.

Eesti üksuse ülesanne rahuvalvemissioonil on vaatlus, patrullid, kontrollpostide mehitamised ja rahuvalveoperatsioonid, mille käigus tehtaks muuhulgas koostööd Liibanoni relvajõududega.

Eesti osaleb UNIFILi rahuvalvemissioonil alates 2015. aasta maist.

Allikas: kaitsevägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles