Erakordselt nutikas: muuseum leidis alternatiivi õnnetinale (1)

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennustuskaardid "Õnnetina"
Ennustuskaardid "Õnnetina" Foto: A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel

Vana-aasta lõpus on ikka olnud kombeks tina valada ning sellega uut aastat ennustada. Praegu on aga terviseamet teatanud, et poes müüdav õnnetina sisaldab suurel hulgal pliid ning on tervisele suisa kahjulik.  Pole viga - Järvamaal asuv muuseum leidis lustliku alternatiivi ja mis peaasi - ohutu viisi tulevikku ennustada.

Muuseumi programmiuht Kristi Kirss selgitas, et nemad kasutavad tuleviku ennustamiseks kaarte, mille ühel poolel on tinavalamise sümbolid. Mõtte peale tuli Kirss paar aastat tagasi seoses muuseumis toimuvate jõuluprogrammidega. Teatavasti oli vanasti ennustamisel jõulutraditsioonis suur roll ning alternatiivi tina valamisele otsides tuli ta mõttele teha kaardid. Sel aastal on nn õnnetinakaartidega ennustamise mäng ka Facebookis katsetamisel.

Kes ise selliseid kaarte meisterdada ei soovi, võib minna muuseumi Facebooki kontole ja kommemtaariumis öelda, millist kaarti ta soovib, et avataks. Hiljemalt 3. jaanuaril kella 15ks saab teada, mis kaartide all peidus on. Lisaks sümbolile annab muuseum ka selgituse, mida see tähendab ehk milline uus aasta tulla võiks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles