Itaalia piloodid asusid Ämarist valvama Balti riikide õhuruumi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurofighter Typhoon sõjaväelennuk.
Eurofighter Typhoon sõjaväelennuk. Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

Kolmapäeval andsid Ämari lennubaasis peetud tseremoonial Belgia õhuväelased Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi turvamise üle Itaalia õhuväelastele.

 

President Kersti Kaljulaid tänas oma sõnavõtus Belgia õhuväelasi Eesti õhuruumi eeskujuliku turvamise eest. "Teie panustamine on olnud suurepäraseks näiteks nii NATO liikmesriikide solidaarsusest ning Belgia riigi valmidusest ja suutlikkusest oma liitlasi toetada," ütles president Kaljulaid.

Samuti tervitas president Ämarist õhuturbelende alustavaid Itaalia õhuväelasi, tuues Eesti ja Itaalia vahelist koostööd suurepäraseks näiteks NATO ees seisvatest proovikividest ja ühistest lahendustest. "Itaalia panustab oma lennukitega NATO idatiiva kollektiivkaitsesse, samas kui Eesti panustab oma kaitseväelastega aktiivselt Alliansi lõunatiival toimuvatesse välisoperatsioonidesse," ütles Eesti riigipea.

Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras andis Belgia õhuväelastele kätte Balti õhuturbemissiooni medalid ja tänas neid Eesti ja teiste Balti riikide õhuruumi turvamise eest. Samuti tervitas ta Itaalia õhuväelasi, kellel seisab ees neljakuune teenistus Eestis.

Ämaris baseeruv Itaalia lennusalk kuulub Apuulias Gioia del Colle lennubaasis paikneva 36. üksuse koosseisu ning ta relvastuses on lahinglennukid Eurofighter, mis on kahe mootoriga mitmefunktsioonilised hävitajad. Lennukid võivad täita hävitaja, aga ka ründelennuki, vaatlus- ja luurelennuki ülesandeid. Eurofighteri relvastusse kuulub hulk mitmesuguseid õhk-õhk ja õhk-maa tüüpi relvi.

Tseremoonial osalesid Eesti vabariigi president Kersti Kaljulaid, kaitseminister Jüri Luik, Itaalia vabariigi suursaadik Filippo Formica, Belgia kuningriigi suursaadik Carl Peeters, kaitseväe juhataja kindral Riho Terras, NATO õhuväe peakorteri esindaja brigaadikindral Roberto Di Marco ja ja Belgia peastaabi esindaja brigaadikindral Claude Antoine.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse järgi valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise kestel pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

NATO õhuturbe teine lennusalk baseerub Šiauliai lennubaasis Leedus. 8. jaanuaril toimunud tseremoonial võttis Šiauliais USA lennusalgalt valvekorra üle hävitajatega F-16 relvastatud Taani õhuväe lennusalk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles