Kuna soola ja lisatud suhkrute liigtarbimine on kasvav probleem, on oluline tuletada meelde, et ka tarbijad ise saavad toidupakenditel oleva kohustusliku toitumisalase teabe alusel teha järeldusi, kui palju soola või suhkruid konkreetne toiduaine sisaldab. Seetõttu on tähtis osata toidupakendite märgistust õigesti lugeda ja tõlgendada.
Süsivesikute kogus ei võrdu suhkrukogusega
On laialt levinud väärarusaam nagu süsivesikute kogus viitaks suhkrukogusele. Nii see aga ei ole. Tervise Arengu Instituudi ekspert Tagli Pitsi selgitab, et toidupakenditel kohustuslikus korras esitatud süsivesikute alla kuuluvad lisaks suhkrutele ka tärklis ja kiudained.
Lisaks saab suhkrud jagada tinglikult kaheks – looduslikult esinevateks (nt sahharoos, glükoos, fruktoos õunas, laktoos piimas jm) ja lisatud suhkruteks (nt sahharoos õunamoosis, mis lisatud õunas endas sisalduvatele suhkrutele lisaks). Viimaste puhul on tegu suhkrutega, mis on lisatud tootele selle valmistamise käigus. Toidupakendile peab märkima aga selles sisalduvate suhkrute üldkoguse ning lisatud suhkruid eraldi koguseliselt välja ei tooda. „Seega peetakse õunakoogi pakendil suhkrute all silmas nii seal sisalduvates õuntes looduslikult olevaid suhkruid kui ka koogi valmistamisel lisatud suhkruid,“ märgib Tagli Pitsi.
Siiski võib lisatud suhkrute umbkaudsele kogusele viidata toidu koostisosade loetelu, kus esitatakse kõik koostisosad koguselise sisalduse poolest kahanevas järjekorras. Seega, mida eespool on seal suhkur, seda rohkem seda tootesse lisatud on.
„Suhkruid kartma ei pea, kuid suurte lisatud suhkrute kogustega töödeldud tooteid võiks tarbida võimalikult harva,“ manitseb Pitsi. „Seda enam, et tihti lisatakse täiendavat suhkrut vaid magustamise eesmärgil ning meie poelettidel leidub ka selliseid tooteid, kus suhkur on koostisosade loetelus lausa esimesel kohal.“