Lugeja küsib: kas puhkusele võib jääda ka enne puhkuste ajakava kinnitamist?

Silvi Lukjanov
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on loo juures illustratiivselt
Foto on loo juures illustratiivselt Foto: Erakogu

Lugeja küsib: Kas tööandja peab töötajale puhkust andma enne puhkuse ajakava kinnitamist?

Vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Anneli Lepik: Uue aasta puhkuste ajakavad on koostamisel ning töötajail on taas tekkinud küsimusi oma õiguste osas puhkuse kasutamisel. Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja hiljemalt märtsi lõpuks koostama puhkuse ajakava. Kavasse peab olema märgitud põhipuhkus ja kasutamata põhipuhkus, kuid vajadusel ka muud seaduses ettenähtud puhkused, näiteks õppe-, lapse-või mõni muu puhkus.

Olukorras, mil puhkuse ajakava on alles koostamisel, võib töötaja põhipuhkusele jääda vaid poolte kokkuleppel. Küll võib töötaja kasutada enne puhkuste ajakava kinnitamist muid puhkusi nagu näiteks õppepuhkus. Oma soovist tuleb töötajal tööandjat 14 kalendripäeva ette teavitada kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Seega tuleb töötajal ja tööandjal enne puhkuste ajakava kinnitamist põhipuhkuse osas kokkuleppele jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles