EV 100 rahvapidu Paide kesklinnas

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti 100 aasta juubeli tähistamine jõudis täna Paidesse.
 

Paide keskväljak oli mõnusat melu täis, rahvast oli palju ning külmale ilmale vaatamata oldi heatujulised.

Aktusel esinesid Paide gümnaasiumi ja ühisgümnaasiumi lastekoorid, kõne pidasid Paidest pärit välisminister Sven Mikser, Paide linnapea Priit Värk ja ajaloolane Ründo Mülts.

Välisminister rõhutas Eesti Vabariigi aastapäeval peetud kõnes, et sada aastat Eesti Vabariiki ei ole juhuslik ja mööduv viiv ajaloos. "Täna hõisates lauldes oma isamaa ilust ja valust, tunneme end ühtsete ja tugevatena. Me oleme rahvana tugevad, sest me hoiame üksteist, me tunneme ja usume, et kuulume ühte selle maa, tema keele ja kultuuriga ning nendega, kes on siin olnud, elanud ja armastanud, teinud tööd ja võidelnud oma võitlusi ammu enne meid,“ sõnas välisminister.

„Täna vajame me rõõmsat rahvuslust, rõõmsat rahvuslikkust. Sellist, mis aitab meil uhkust tunda meie saja aasta saavutuste üle ning kõige selle üle, mis teeb meid Eestiks ja eestlasteks.

Me vajame rõõmsat rahvuslust, mis ei ehita enese kaitseks Eesti ja maailma vahele müüre, vaid annab meile jõudu ja enesekindluse jääda Eestiks ja eestlasteks vabas ja avatud maailmas,“ ütles ta.

Mikser tuletas meelde, et meie iseseisev riik sündis sajandi eest tänu sellele, et meie vaprate sõjameeste kõrval seisid meie liitlased. "Kui aga ajaloo tõmbetuultes üksi jäime, langesime Teise ilmasõja eel taas võõra võimu alla. Aga seda enam teadsime veerandsajandit tagasi seda iket õlgadelt raputades, et oma riigi hoidmiseks vajame sõpru ja liitlasi ja täna ongi nad siin, meie kõrval. Mitte vaid pidupäeval, vaid iga päev, kaitsmas Eesti riiki ja iseseisvust, aga ka meie ühiseid väärtusi ning ühiselt kokku lepitud reeglitele rajatud rahvusvahelist korda,“ rõhutas Mikser. Ta tuletas meelde, et kuigi täna tähistame oma riigi sajandat sünnipäeva, on meie lugu rahvana on sootuks pikem. "Kus mujal oleks seda parem tunda ja tunnetada kui siin Paides, mõnesaja meetri kaugusel mälestuskivist eestlaste vanemaile, kes 1343. aasta jürikuul oma rahva, tema ootuste ja õiguste kaitseks üles tõusid. Just seetõttu teame kindlalt, et sada aastat Eesti Vabariiki ei ole juhuslik ja mööduv viiv ajaloos, vaid et parimad päevad, aastad ja sajandid meie riigi ja rahva loos on veel ees ja meie endi ehitada!“

Pärast seda, kui Paide ühisgümnaasiumi gümnasist Romet Jürgenson oli ette lugenud iseseisvusmanifesti, kõlas hümn, mille saatel tõusis Paide raekoja tagant õhku sinimustvalge kuumaõhupall ja kõlasid aupaugud.

Vaata videost, millised olid meeleolud ja kuidas järvalased pidupäeva tähistavad.

Paide keskväljakule saabunud peaminister Jüri Ratas võeti vastu soojade tervitustega.

Peaminister meenutas oma aastapäevatervituses, et oleme õnnelik rahvas, sest meil on oma vaba riik ja saame siin ise oma elu seada. "Soovin, et teeksime endast kõik, hoiaksime kokku ning tunneksime üksteise ja oma vaba Eesti riigi üle uhkust. Siis saame oma isamaa anda edasi  järeltulijatele koos kõigi rõõmude ja saavutustega ning käia vapralt teed järgmise sajandi täitumiseni."

Samamoodi tervistas rahvas ka president Kersti Kaljulaidi.

Pärast aktuse lõppu suundus osa rahvast kirikusse, kus algas EV100 oikumeeniline jumalateenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles