Üks küsimus bussi kohta tõi mitu teist juurde

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
bussipeatus. Pilt on illustratiivne.
bussipeatus. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja
  • Aastaid Türil toiminud tasuta bussiliin ei kao kuhugi
  • Küsitluse idee on tulnud eraalgatuslikult

Türi vallavalitsus kogub kuni 15. märtsini vallaelanike, eelkõige Türi linna elanike ettepanekuid selle kohta, kas õhtusel ajal pärast kella 19 peaks marsruudil Türi kesklinn–Väike-Pärnu–Ujula–Tehnika käigus olema täiendav bussiliin.

Vallavalitsuse majandusosakonna juht Urmas Kupp selgitas, et küsitluse idee on tulnud eraalgatuslikult ehk teema tõstatas üks linnakodanik, kelle arvates oleks täiendav liin põhjendatud. Kui näiteks kultuurikeskuses toimub kontsert, teatriõhtu või muu ettevõtmine, ei ole õhtusel ajal variante pääseda bussiga kesklinnast Lokuta suunas. Samas on vajadus lisaliiniks olemas selliselgi juhul, kui tulla õhtuse rongi pealt ning bussi sel ajal enam Lokuta poole ei liigu.

«Kuna me ei teadnud, kui palju sarnaseid ettepanekuid veel võiks tulla, siis panimegi kuulutuse välja, et inimeste käest seda küsida,» põhjendas Urmas Kupp avaliku küsitluse eesmärki. Oma arvamust on võimalik avaldada meiliaadressil urmas.kupp@tyri.ee ja telefoninumbril 509 1415. Teada tuleks anda, mis kellaajal võiks lisaliin kesklinnast Lokuta suunas väljuda.

Bussiliiklusega on küsitavusi linnalähistel liinidel teisigi. Nimelt kerkis seoses eelpooltoodud küsitlusega üles veel teinegi probleem ja see puudutab Säreveres elavaid inimesi, eelkõige eakamaid. Kupp rääkis, et sealse rahva mureks on, et nädalavahetustel ennelõunasel ajal sealt bussiga Türile ega tagasi ei pääse ning sellel teemal on vallaga ühendust võtnud arvestatav hulk kohalikke. Türi ja Särevere vahel liikuv number 10 bussiliin paraku elanike vajadusi ei kata, sest just nädalavahetustel, kui sealsed eakad soovivad ennelõunal Türile ja pärastlõunal koju tagasi saada, on bussiliikluses paus sees. «Eks nendel teemadel annab kindlasti Järvamaa ühistranspordi keskusega (JÜTK) läbi rääkida, aga enne teeme enda jaoks selgeks, kuivõrd palju neid huvilisi ühel või teisel liinil on ja sõltuvalt sellest saame siis ühistranspordi keskusega edasi rääkida,» lisas Kupp. Õhtune Lokuta liin on kunagi käigus olnud, kuid mõne aasta eest võeti see maha, sest JÜTK põhjendas seda reisijate vähesusega. Lisaks soovib vald Järvamaa maakonnaliinidel ühistransporti korraldava JÜTKga läbi rääkida ka Türi ja Väätsa vahelise bussiliikluse teemadel ning hakkab koguma andmeid, kas praegune ühendus on piisav, kui palju on Türilt Väätsale ja vastupidises suunas kooli liikuvaid lapsi. «Kogume kõik need andmed kokku ja hakkame siis läbi rääkima. Võibolla selgub siis, et liine tuleb hakata näiteks ümber korraldama,» ütles Kupp.

Eks nendel teemadel annab kindlasti Järvamaa ühistranspordi keskusega (JÜTK) läbi rääkida, aga enne teeme enda jaoks selgeks, kuivõrd palju neid huvilisi ühel või teisel liinil on

Aastaid Türil toiminud tasuta bussiliin marsruudil Türi–Türi-Alliku–Lokuta–Telliskivi–Särevere–Kõrgessaare–Saunametsa–Türi aga ei kao Kupu kinnitusel kuhugi.

«Tasuta liin toimib, sellel on praegusel juhul uus leping ja buss käib aasta lõpuni,» sõnas Kupp. Liini teenindab Atko ning aasta lõpul vaatab vald Kupu selgitusel lepingu üle ja vajadusel teeb uue konkursi ning kuulutab välja ka uue hanke. «Sellel liinil on igatahes klientuuri piisavalt,» teadis Kupp öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles