Koeru kirikule valati Saksamaal uued kellad

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinckeri valukojas valati koguduse toetaja Kaupo Normanni mälestuseks umbes 500 kilo kaaluv kell.
Rinckeri valukojas valati koguduse toetaja Kaupo Normanni mälestuseks umbes 500 kilo kaaluv kell. Foto: Koeru kogudus

Saksamaa tööstuslinnas Sinnis valati hiljaaegu Rinckeri valukojas Koeru kirikule uued kellad. Seda erilist sündmust said näha ka Koeru Koguduse diakon Jaanus Tammiste ja juhatuse esimees Eltsa Lõoke.

Väljaanne Eesti Kirik kirjutas, et eriti huvitavaks ja eriliseks tegi kellavalamise asjaolu, et tol päeval valati kokku viis kella, kaks neist Wormsi toomkirikusse Saksamaal. Rinckeri valukoda on üks vanemaid Euroopas, asutatud aastal 1590. Sealses valukojas valati ka Keila kiriku kellad. Tegu on perefirmaga ja praegu valab kelli 13. põlvkond.

Jaanus Tammiste ütles, et kogudus lootis kellasid näha ülestõusmispühade ajal, ent sellega tuleb siiski veel oodata. Ka pole veel valmis kellatilad. Suurem kell kaalub umbes 500 ja väiksem 200 kilo. Traditsiooni kohaselt sümboliseerib kellade valamine Jeesuse ristisurma ja ülestõusmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles