Ole ettevaatlik: kulupõlengute hooaeg ootab ees

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulupõleng. Foto on illustratiivne.
Kulupõleng. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Päästeamaet tuletab meelde, et lõkke tegemisel tuleb täita kõiki ohutusnõudeid. Need tõesti ei ole keerulised ja igas maakodus ning suvilas on vajalikud abivahendid lõkke ohutuks tegemiseks olemas. Lisaks tuleb, siiski eelkõige iseenda ohutuse tagamiseks, teha lõke eluhoonetest, puukuurides, -riitadest piisavalt kaugele.

Ohutu vahemaa hooneteni on minimaalselt 15 meetrit ja metsani 20 meetrit. Siinkohal tuleb üle rõhutada, et tegemist on minimaalse kaugusega, see võib alati suurem olla. Lõkkeaseme ümbrus tuleb puhastada kuluheinast. Kõige kindlam on, kui lõkke alus ümbritsetakse kivide või muldvalliga, et tuli mööda kuiva taimestikku edasi ei leviks. Kindlasti jälgi ka tuule suunda ja kiirust. Lõket tohib teha, kui tuule kiirus on alla 5,4 meetri sekundis ja suund ei ole hoonetele.

Samuti austage oma naabreid. Kui ikka tuule suund on otse naabri majale või hoovi, siis tasub lõkke tegemine edasi lükata ja oodata soodsamat ilma. Lõkke juures peab alati valmis olema ämber veega, survestatud aiakastmise voolik või tulekustuti ning lõket ei tohi jätta järelevalveta. Kui lõkketegemine lõpetatakse, tuleb põlemisjäägid üle valada veega või katta pinnasega. Selliselt tehes võime kindlad olla, et juhuslik tuuleiil ei puhu sädemeid lendu ja tuli ei paisu iseseisvalt suureks. Kulu põletamine on aga jätkuvalt keelatud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles