Trükivärsked laulikud jõuavad peatselt peolisteni

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laulu- ja tantsupeo SA
  • Ühise lauliku saavad poistesegakoorid ja meeskoorid
  • Valikkooridele mõeldud laulik ilmub trükist mais
  • Erinevalt varasematest pidudest on juubelipeo laulikud kõik üht värvi

Valmis on saanud tuleval aastal Tallinnas peetava üldlaulupeo esimesed laulikud, laulupeo muusikatoimetaja Ave Soppi sõnul on tänavused laulikud uued nii sisu kui vormi poolest. Kõik laulikud koos repertuaari juurde kuuluvate klaverisaadetega, saatefonogrammide CD ja orkestrite õppematerjalidega jõuavad kollektiivideni suve alguseks.

Laulupeo muusikatoimetaja Ave Soppi sõnul valmib igale kooriliigile laulik, mis sisaldab liigi- ja ühendkoori repertuaari ning valikkooride laulik, kus on kõik laulupeo 1. kontserdi kooriteosed. Orkestrijuhid saavad tavapäraselt igast teosest partituuri ja partiidekomplekti.

Laulikutes esitatud repertuaari täiendavad lugude autorite ja liigidirigentide tutvustused. „Kuna juubelilaulupeo 6. juulil toimuv I kontsert on pühendatud õpetajatele, siis lähtusime sellest ka teoste autorite ja liigijuhtide tutvustusel, keskendudes rohkem nende teadmiste omandamisele ja edasiandmisele, mitte niivõrd elulookirjeldusele ja lugude valmimisdetailidele,“ iseloomustab Sopp laulikuid.

Oma repertuaariga lauliku saavad lastekoorid, mudilaskoorid, naiskoorid, poistekoorid, segakoorid ja valikkoorid. Erinevalt varasemast saavad ühise lauliku poistesegakoorid ja meeskoorid. „Kuna neil kahel kooriliigil on eesoleva laulupeo repertuaaris palju ühiseid palasid ja seadeid, koostasime neile ühise lauliku,“ selgitas Sopp. Enamik laulikuid valmivad märtsi- ja aprillikuus, valikkooridele mõeldud laulik ilmub trükist mais. Klaviiride ja saatefonogrammidega CD, mis õppeprotsessi hõlbustamiseks on koostatud, peaks kollektiivijuhtideni jõudma mais.

Kõik laulikud on kujundatud juubelipeo visuaalse graafika järgi ja erinevalt varasematest pidudest on juubelipeo laulikud kõik üht värvi. Eri liikide laulikuid eristavad lauliku seljal esitatud nimi ja peo visuaalsest keelest võetud foto. Väärib märkimist ka muutus laulupealkirjade kirjatüübi kasutuses, mis 2009. aastast olnud sama ja mis nüüd välja vahetati.

Laulikud on toimetanud XXVII laulupeo muusikatoimetaja Ave Sopp, kes koos Eha Ristimetsaga on koostanud ka teoste autorite autorite lühitutvustused. Kujunduskontseptsiooni on loonud peo peakunstnik Peeter Laurits, laulikute graafiline disainer on Martin Rästa ja keeletoimetaja Annika Vesi. Kaanekujunduses on kasutatud fragmenti natüürmordist “Laulu- ja tantsupeo reliikviad”, mille autor on Toomas Kalve.

Kõik laulupeole registreerinud kollektiivid saavad õppematerjalid kätte vastava maakonna kuraatori käest, kes võtab õppematerjali saabumisel nendega ise ühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles