Laupa ja Käru kogukonnad koguvad allkirju haridusreformi vastu

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja
  • Laupa ja Käru inimesed võitlevad põhikoolide alles jäämise eest
  • Vallavanem tahab koolivõrgu ümberkorraldusel teha koostööd kõigi osapooltega

Laupäeval Facebookis alguse saanud arutelu Türi haridusreformi ümber päädis sellega, et Laupa ja Käru kogukonnad asusid kiirelt tegutsema sealsete põhikoolide alles jäämise nimel.

Laupa Põhikooli hoolekogu esimees Veiko Viigipuu andis teada, et neljapäevasel Türi vallavolikogu istungil esitavad Laupa ja Käru kogukonna esindajad pöördumise peatamaks kiirkorras tehtud haridusreform, millega tahetakse osaliselt sulgeda Käru ja Laupa koolid.

Viigipuu sõnul on viimase kahe nädala jooksul vallavalitsus algatanud haridusreformi eelnõu, millega kavatsetakse aastaks 2021 sulgeda Käru ja Laupa põhikooli kolmas kooliaste ning kolida Türi ühisgümnaasium pragusesse Türi põhikooli algklasside majja. „Seda reformikava pole tutvustatud ei hoolekogudele ega kogukondadele, õpetajatest rääkimata ning see on täiesti uskumatu ning vastuvõetamatu,“ selgitas ta.

„Koolid on maakogukondade hingeks, südameks ja vereringeks ning on täiesti mõeldamatu, et selliseid reforme, mis ei puuduta mitte ainult koole vaid terveid kogukondi, tehakse kõiki osapooli kaasamata ning vaid mõne nädalaga,“ ütles Viigipuu, kelle sõnul pole reformi eelnõud isegi kõikidele Türi vallavolikogu komisjonidele tutvustatud.

Laupa ja Käru kogukondade esindajad on algatanud allkirjade kogumise nii keskkonnas petitsioon.ee kui ka kogukondades, samuti kavatsetakse tulla oma meelsust näitama Türi vallavalitsuse ette neljapäevase volikogu istungi ajal.

Viigipuu ütles, et teda on palutud osa võtma Türi vallavolikogu istungist, kus ta saab teha mõlema kogukonna nimel ettekande ning anda volikogule ülevaate koolidest ning ka nägemusest, kuidas oleks tulevikus võimalus edasi minna. «Rõhutan veelkord, et on ääretult kurb ja arusaamatu, kuidas sellised otsuseid tehakse vaid mõne nädala jooksul ning täielikult koolide ning kogukondade selja taga,“ märkis ta.

Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann ütles, et tegu on keeruliste otsustega, kus on oluline info omavahel jagamine ning arutelu. Seepärast on vallavalitsus palunud koguneda mõlema kooli hoolekogudel, rääkinud otsuseid nõudvatest asjaoludest komisjonide koosolekutel. Käru põhikooli hoolekogu koguneb täna ja Laupa põhikooli hoolekogu homme.

Ta väitis, et otsust ei tehta koolide osalemiseks sulgemiseks, vaid suuna võtmiseks kõigi vajalike toimingute tegemiseks, et siis kolme aasta pärast need muudatused teha, kui kõike on põhjalikult analüüsitud ning arutatud.

Siemann kinnitas, et volikogu otsus ei määra konkreetselt kogu edasist koolivõrgu ümberkorraldust. «Hetkel on parim, mida Türi vallavolikogu nii kiiresti saab teha, anda suunised edasise tegevuse jaoks, ehk siis ütelda, et oleme valmis korrastama oma koolivõrku. Sellele peab aga enne tegelikku koolides muudatuste elluviimist tegema need sammud, mida selleks seaduslikult on vaja teha,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles