Päästeamet: korstnad puhtaks ja aktile õige aadress

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstnapühkija Juhan Räni hoiatab, et omal käel korstna pühkimine võib saada saatuslikuks.
Korstnapühkija Juhan Räni hoiatab, et omal käel korstna pühkimine võib saada saatuslikuks. Foto: Postimees/Scanpix

Kätte on jõudmas aktiivse kütteperioodi lõpp ja tark koduomanik hakkab kohe järgmiseks kütteperioodiks valmistuma. Selleks tuleb hoone küttesüsteem sisepindadele kogunenud tahmast puhastada. 

Väljastki tuleb kütteseade kriitilise pilguga üle vaadata, kas see on talve tervelt üle elanud või vajab pottsepa parandustöid. Päästeamet koduohutuse eestseisjana soovitab kütteseadmete hooldamine alati usaldada kutselisele korstnapühkijale või pottsepale. Kui saate temalt tehtud töid tõendava akti, kontrollige, et teie ehitise aadress oleks õige, õpetab Jaak Jaanso, Lääne päästekeskus ohutusjärelevalve büroo nõunik

Tuleohutuse seaduse järgi peab kutseline korstnapühkija kütteseadmeid hooldama vähemalt üks kord aastas. Erandiks on üksikelamud, kus korstnapühkija peab seadmeid puhastama üks kord viie aasta jooksul. Sel juhul tuleb vahepealsel ajal hooldustööd ise ära teha. Puhastamise üle arvestuse pidamine on küttesüsteemi valdaja kohustus. Korstnapühkija annab tehtud tööde tõestuseks teile akti. Seda tuleb kuni järgmise töökorrani, mil uus akt antakse, säilitada. Kui puhastate üksikelamu kütteseadet vahepealsed neli aastat ise, siis oleks mõistlik akti tagaküljele üles märkida enda tehtud puhastustööde aeg ja ulatus.

Seoses haldusreformiga on muutunud paljude koduomanike ehitiste aadressid. Juba on juhtunud, et korstnapühkija tõendile märgitakse vale aadress. On viimane aeg endale elukoha õige aadress selgeks teha. Öelge see alati korstnapühkijale edasi. Kui saate ametimehelt akti, siis vaadake omakorda kindlasti üle, et teie aadress oleks õigesti märgitud. See peab olema üheselt arusaadav, et just sellel konkreetsel aadressil paiknevas ehitises on küttesüsteeme hooldatud. Võimalikult täpse aadressi märkimine hoiab ära võimalikke arusaamatusi, kui  kindlustusele või päästeameti inspektoritele on küttesüsteemide regulaarset puhastamist vaja tõendada. Aadressis peab alati olema kirjas maakonna ja omavalitsusüksuse nimi. Linnas, alevis või alevikus asuva ehitise aadressis peab lisaks olema kirjas tänav ning maja- ja korterinumber, maapiirkondades küla ja talu nimi.

Usaldusväärsete korstnapühkijate kontakte saate küsida päästeala infotelefonilt 1524. Sealt soovitatakse Teile ainult kutse omandanud korstnapühkijaid. Kui saate korstnapühkija kontaktid mõnest muust allikast, siis on tuleks tema kutsetunnistuse olemasolu kontrollida kutseregistrist https://www.kutsekoda.ee/et/kutseregister/kutseotsing

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles