Järvamaal leiti üles hommikust saati kadunud laps

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Timmo.
Tim Timmo. Foto: Politsei- ja piirivalveamet
  • Esmastel andmetel leiti laps üles ja temaga on kõik korras
  • Mudilane jõudis koju ema juurde
  • Laps leiti kodust linnulennul 1,5 kilomeetri kauguselt rabast

Politsei palus täna päeval kaasabi selgitamaks välja Türi vallas Kädva külas kella 9 ajal kodust lahkunud Tim Timmo asukohta. Kell 19.20 sai politsei kinnituse, et laps on üles leitud ning tema tervisele pole ohtu.

Lapse leidis naaberkülast iseseisvalt otsinguid alustanud mees, kel juhtus lihtsalt õnne olevat. Laps oli kodust ligikaudu pooleteise kilomeetri kaugusel. Mudilane oli rabasel alal ning karjus ja nuttis suurest šokist.

Mees andis lapsele esmalt juua ja süüa, sest laps oli näljane ja janune. Tim Timmo oli talle rääkinud, et nägi küll helikoptereid tiirutamas ja hüüdis appi, kuid keegi ei kuulnud teda.

Politseiauto sõidutas lapse ja tema leidja lapse kodumaja ette. Ema tänas leidjat kallistusega ja politsei patsutas samuti mehele tunnustavalt õlale ning pakkus heasoovlikult kommi. Seejärel kohtus lapse ema kümme tundi kadunud olnud lapsega. Kohale kutsuti ka kiirabi.

Otsimisele appi tulnud politseinikud, Kaitseliitlased ja vabatahtlikud kamandati lapse leidmise teate järel metsast välja, neid tänati ja paluti rahuliku südamega oma kodudesse laiali minna. Leitud lapse kojujõudmine võttis aega, sest tema leidja püüdis šokis ja nutvat last enne emale üle andmist maha rahustada.

Koduhoovil nähti enne lapse koju toomist juba liikumas ka musta krantsi, kes oli sõbralik ja liputas kõigile saba. Seega oli koos lapsega kaduma läinud koer ka kodutee üles leidnud.

Otsimist koordineerinud Paide politsei politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Mati Seire rõhutas, et kui kokku saavad kaks sõna laps ja kadumine, on asi väga suure tähtsusega ning sellisele teatele regeeritakse kohe täie tõsidusega.

Lapse ema sõnul oli laps kadunud kella 9-st hommikul ja nüüd sõidutas kiirabi ta läbivaatuseks Järvamaa haiglasse, sest laps olevat olnud puuke täis.

Sündmus sai alguse täna hommikul, kui kell 9.11 ajal teatasid murelikud lähedased politseile, et Kädva külas asuvast koduhoovist on 4-aastane Tim Timmo koos koeraga kadunud. Politsei alustas piirkonnas koos lähedastega poisi otsinguid. Otsingutesse kaasati kaks jäljekoera, kellega käidi läbi piirkonda jäävad metsatukad, teed ja kohad, kus poiss võinuks liikuda.

Otsingutesse kaasati kohe ka PPA lennusalga kopter. Kopter tiirutas väga madalalt metsade ja majade kohal ning kogu ümbruskond on müra täis ja ärevil.

Tim-Timmol oli seljas must pluus, lühikesed laigulised püksid ja jalas olid tal sinised kummikud ning ta on julge suhtleja. Otsinguid koordineeriva Paide politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Mati Seire sõnul on poiss varemgi kodust kaugele kõndinud. «Naabrid teavad ja tunnevad jutukat poissi ümbruskonnas hästi, sest varasemast on teada, et ta on kõndinud kodust suisa kolme kilomeetri kauguselegi,» rääkis ta.

Ka eile oli väikemees uitama läinud, kuid lõpuks siiski väidetavalt üsna ruttu üles leitud.

Seire lisas, et kodust lahkus ta musta värvi suure karvase segaverelise koeraga, kuid see ei tähendanud, et laps ja koer peaks tingimata koos liikuma, sest koer on noor ja rumal ning võis poisi juurest minema joosta.

Seire lisas, et Kädva külas käivitati laialdane otsing kadunud poisi ja koera leidmiseks ning politsei tegi kõik, et laps enne pimedat üles leida. 

Otsingutesse oli kaasatud Lääne prefektuuri nelja maakonna politseinikud, Kaitseliit, Päästeamet, ümberkaudsed elanikud ja teised vabatahtlikud. Otsijaid kogunes ligi 50 inimese jagu. Paika pandi kahekilomeetrine otsinguala, mis kulges suunaga Paluküla poole. Otsijad jagunesid kahte rühma ja moodustasid 20 meetriste vahedega liini. Üks rühm 20 inimesega kammis ühel ja teine 16 inimesega teisel pool teed. Otsijad hõikusid edasi liikudes poisi nime.

Vabatahtlikud ja politsei käisid läbi ka naabertalude hoove ja hooneid, mis Tim Timmo elupaiga lähedale jäid. Piirkonda kontrollisid ka kaks politsei jäljekoera ning otsingutesse oli kaasatud PPA lennusalga kopter, droon ja ATV.

Üheks jäljeajajaks oli kohapeal endine Järvamaa politseinik Taavi Idavain, kelle jäljekoer Jäpe tuli esimeselt otsingult tagasi last leidmata. Koer võttis küll jälje üles, kuid kaotas ära. Hiljem suundusid nad uuesti otsingutele.

Otsingutega liitusid pärastlõunal ka Kaitseliidu Järva maleva mehed Lauri Lipu juhtimisel. Kella 18.30 ajal lisandusid abijõud Kaitseliidu Rapla malevast.

Paralleelselt otsingutega maastikul kogus politsei jätkuvalt infot ning tegeles laekuvate vihjete kontrollimisega. Viimati saadud vihje kohaselt oleks keegi justkui kusagilt metsast lapse nuttu kuulnud. Seda vihjet mindigi koere ja vabatahtlike otsijatega kontrollima.

Abiks paluti ka Kädva küla elanikel, et nad kontrolliks igaks juhuks üle neile kuuluva territooriumi ja kõrvalhooned.

Kädva küla asub Türi vallas Järvamaa ja Raplamaa piiril suurematest asulatest kaugel. Sinna pääsemine kevadiselt läbimatuid teid pidi raskendas abijõudude kohale jõudmist ja mitmed masinad jäid  otsemat teed mööda minnes mudasse kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles