EMO juhataja: Inimest hoiab terve mõistus

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01: EMO : P
PRN01: EMO : P Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ida-Tallinna Keskhaigla EMO juhataja Märt Põlluveer paneb inimestele südamele, et jaanipühade ajal ei maksa liigseid riske võtta.

 

„Jaanipäev on aeg, kui inimesed tunnevad end vabalt ja võtavad koos midagi ette, aga kui on rohkem liikumist, siis tõenäoliselt ikka midagi juhtub,“ tõdeb Põlluveer. „Elementaarne ettevaatlikkus on vajalik, näiteks tule käsitlemisel. Jaanipäeva väga tüüpiline vigastus on grilli vigastus – inimene kõrvetab end lahtise leegiga, kui ta valab süütevahendit puudele.”

Teine tüüpiline vigastus juhtub EMO juhataja sõnul kõikvõimalike sportmängudega tegelemisel, mille käigus ülemeelikus tujus vigastatakse end jooksmise ja hüppamise käigus. „Tihti peetakse pidusid ka järvede-tiikide ääres: vettehüpped toovad meile tavaliselt rohkem tööd,“ märgib Põlluveer ja kutsub üles mitte võtta liigseid riske.

Teine tüüpiline vigastus juhtub EMO juhataja sõnul kõikvõimalike sportmängudega tegelemisel, mille käigus ülemeelikus tujus vigastatakse end jooksmise ja hüppamise käigus.

„Inimest hoiab terve mõistus. Mõistuslik käitumine ja lõbutsemine ei ole üksteist välistavad. Tihti kiputakse üksteist rumala käitumisega üle trumpama, see ei ole mõistlik,“ räägib Põlluveer.

Tihti hakatakse üle trumpama üksteist siis, kui on mängus alkohol. „Joomane pea ei tee kellelegi head. Seda teavad kõik, et ülemäärane joomine on riskitegur, seda on isegi piinlik korrata,“ tõdeb Põlluveer. „Kõige rohkem paistavad alkoholiga seotud vigastused välja seoses liiklusõnnetustega, aga on ka alkohoolses joobes saadud kümned ja kümned vigastused, mis ei lõppe surmaga, kuid mille tagajärjel on inimesed nädalaid rivist väljas ja kannatavad ühe joomase peaga tehtud lolluse pärast.“

Alkoholiga seoses paneb dr Põlluveer südamele, et osta tuleks seaduslikku alkoholi. „Ega alkoholi joomist ei saa käsukorras lõpetada, aga ostma peaks seaduslikku alkoholi – paraku ei ole metanoolimürgitused Eestis kuhugi kadunud. Neid ei ole kümnete kaupa, aga praktiliselt igas kuus joob keegi Eestis metanooli.“

Kuidas otsustada, kas vigastus on nii tõsine, et peab tulema erakorralise meditsiinikeskusesse? „Rusikareegel sõltub vigastuse ulatusest,“ ütleb Ida-Tallinna Keskhaigla EMO juhataja. „Kui hakkate kahtlema, siis reeglina ei ole vaja tulla. Kui on tunne, et enam teisiti ei saa, siis tuleb tulla. Kui inimene on teadvuseta, siis ei ole küsimust – tuleb kutsuda kiirabi.“

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles