Järvamaa lehmad asuvad tiitlit püüdma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Möödunud aastal kuulutati konkursi kauneimaks punast tõugu lehmaks Tartu Agro loom Marga.
Möödunud aastal kuulutati konkursi kauneimaks punast tõugu lehmaks Tartu Agro loom Marga. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Homme valitakse Ülenurme põllumajandusmuuseumis Eesti kauneimad lehmad. Teiste kõrval astuvad võistlusareenile ka nelja Järvamaa ettevõtte loomad.

Võistlusele «Viss 2018» on registreeritud kokku ligi sada lehma kahekümnest ettevõttest. Oma lehmadega sõidavad kohale ka Aravete Agro AS, Järvamaa kutsehariduskeskus, Risti Agro AS ja Tammsaare OÜ.

Sel aastal hindab lehmi kohtunik Rostislav Škrabal Tšehhist. Hinnangu saavad lehma välimik, udar ja jalad, samuti looma liikumine ja koostöö esitlejaga.

Lehmad võistlevad kolmes vanuseklassis. Iga ringi paremad pääsevad finaali, kus valitakse kauneim lehm ehk viss ja ka reservviss.

Mujal maailmas on sellised võistlused samuti populaarsust kogunud. Järgmise aasta aprillis toimuvad näiteks sama suunitlusega Euroopa meistrivõistlused Belgias Libramontis.

Eestis on umbes 86 tuhat lüpsilehma, kellest 80 protsenti on eesti holsteini tõugu ja 20 protsenti eesti punast tõugu. 2016. aasta andmetel on Eesti piimatoodanguga lehma kohta Eurooopa Liidus Taani järel teisel kohal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles