Vaheaeg algas arheoloogiasaladuste avastamisega

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Enne kui Laupa põhikooli V–VIII klasside õpilased läksid kooliaasta lõpuaktusele, avastasid nad staadionil arheoloogiasaladusi.

 


Tartu Ülikooli arheoloogia magistrandid ja doktorandid korraldasid mängu, kus õpilased jagunesid rühmadesse ja liikusid erinevate laudade juurde, kus spetsialistid tutvustasid neile arheoloogia tahke.

Näiteks Eve Rannamäe laua juures nägid lapsed sea skeletti ja teiste loomade luid. Rannamäe andis õpilastele luu ja lasi mõistatada, kus see peaks luustikus paiknema. Pildil otsivad ülesandele lahendust Erki Lukas (vasakult), Lauri Nugiseks, Kris-Erik Vellemäe, Andres Kaaver ja Rando Põder.

Türilt pärit arheoloogia doktorant Mari Lõhmus sõnas, et veel tutvusid lapsed muinasaegsete hoonete ülesehituse ja matmiskommetega, proovisid väljakaevamist ja said teada, millist teavet annab inimese luustik tema elu kohta.
VIII klassi õpilane Hannes Ormuse meelest oli  arheoloogiapäev põnev ja andis uusi teadmisi. Näiteks ei teadnud ta enne, kuidas inimese kolju kuju järgi saab kindlaks teha, kas tegemist oli mehe või naisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles