Käisid 1990ndatel tööl? Pane oma lugu kirja!

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktor. Foto on illustratiivne.
Traktor. Foto on illustratiivne. Foto: Paul Poderat/Valgamaalane

Eesti muuseumid koguvad Eesti 100. sünnipäeva puhul 1990ndatest aastatest lugusid, mis aitaksid jäädvustada toonaseid muutusi üksikisiku argielus, teiste hulgas ootab Eesti Rahva Muuseum (ERM) augusti lõpuni meenutusi tollasest tööelust.

ERM-i teadussekretär Agnes Aljas selgitas, et nad on huvitatud lugudest, mis kirjeldavad inimeste tööelus toimunud muutusi. "Kõik 90ndatel töötanud inimesed võivad meenutada, milliseid valikuid ja otsuseid tehti, milline oli toimetulek ja töötasu, milliseid uusi oskusi tuli omandada ja kas näiteks mäletatakse suhteid kolleegidega, esimest arvutit või tööreisi,“ sõnas ta

1990ndate aastate alguses, kui taasiseseisvunud riigi värske valitsus hakkas kiiresti läbi viima radikaalseid majandusreforme, toimusid suured muutused ka Eesti inimeste töökäigus, teatas ERM-i pressiesindaja neljapäeval BNS-ile. Piirkonniti olid võimalused väga erinevad, paljudel sai alguse suur ebakindlus, mis eeldas hakkamasaamisel inimestelt initsiatiivikust ning viis uute alguste ja oskusteni. Kümne aastaga vahetas töökohta ligi pooled tööealistest inimestest.

Meenutusi võib kirjeldada pikemalt kogu kümnendi ulatuses, kuid keskenduda võib ka mõnele konkreetsele seigale oma tööelus.

Kogemusi ja mälestusi saab 30. augustini kirja panna portaalis Rahvalood , kust leiab ka ERM-ile juba saadetud lugusid. Fotosid saab üles laadida ERM-i pildisaatjate veebikeskkonnas Pildiait . Pikemaid kirjeldusi ja materjale võib saata ka ERM-i peaarhivaarile Tiina Taelale aadressil tiina.tael@erm.ee .

Portaalis Rahvalood koguvad 90ndatest mälestusi ka teised Eesti muuseumid. Materjalid säilitatakse muuseumide kogudes ning neid kasutatakse näituste loomisel. Näiteks tänavu oktoobris avatakse ERM-is mitme muuseumi ühisnäitus „Ise tehtud Eesti“, mis näitab, milliste küsimuste ees igaüks 1990ndatel seisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles