Suur osa turumüüjatest annab kauba kohta tõest infot

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide turg.
Paide turg. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) ning põllumajandusamet viisid läbi turgudel müüdavate puu- ja köögiviljade päritolu jälgitavuse kontrolli ning puudusi tuvastati 15 protsendil müügikohtadest.

Kokku kontrolliti seitsme maakonna turgudel 52 müügikohta. Neist 85 protsendil olid saatedokumendid nõuetekohased, tagatud toidu jälgitavus ning esitatud tõene teave toote päritoluriigi kohta.

Kaheksal müügikohal ehk 15 protsendil müügikohtadest esines seevastu mainitud nõuete täitmisel puudusi. Rikkumised olid seotud saatedokumentidega ning sellisel juhul müük peatati või kaup kõrvaldati.

VTA toiduosakonna juhataja Heneli Lambi sõnul võib tulemustega rahule jääda. «Uuringud näitavad, et tarbija jaoks on toidu päritolu oluline ning ta tunneb selle vastu huvi. Nõue esitada lahtiselt müüdava puu- ja köögivilja müügikohas päritoluriigi teave aitab teha inimesel teadliku tootevaliku ning ostuotsuse. On rõõmustav, et valdav enamus kauplejatest seda mõistab ja reeglitest kinni peab,» ütles ta.

Lambi sõnul kohustub värske puu- ja köögivilja müüja tagama, et toote nimetus ja päritoluriik oleksid müügikohas kõigi toodete juures nähtavalt ja loetavalt kirjas. Samuti peab kaupleja olema võimeline tõestama, millisest ettevõttest müüdav puu- ja köögivili pärineb. Selleks peab tal - välja arvatud isikul, kes müüb enda kasvatatud aiasaadusi - olema esitada saatedokument vajalike andmetega, muuhulgas päritoluriigi infoga.

Veterinaar- ja toiduamet seisab tarbimisväärse toidu ja tervete loomade eest Eestis. Selleks teeb amet järjepidevat kontrolli nõuete täitmise üle kogu toidukäitlemise ahela ulatuses: loomakasvatusest, toidu tootmisest ja töötlemisest kuni toidu tarbijani jõudmiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles