Ringhäälingumuuseumis hakatakse heli salvestama lakkplaadile

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi Eesti Ringhäälingumuuseum
Türi Eesti Ringhäälingumuuseum Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Reedel, 10. augustil kell 16 kutsub Eesti ringhäälingumuuseum osa saama Raul Kelleri avalikust salvestusest, milleks pannakse üheks korraks tööle 1938. aastal Berliini firmas Sander ja Janzen valmistatud plaadikirjutaja. Eesti ringhäälingus kasutusel olnud seade oli oma ajastu moodsaim ning võimaldas heli lakkplaadile kirjutada ja seda taasesitada.

Avalik salvestus on üks osa Eesti Vabariik 100 kunstiprogrammi kuuluvast projektist „Kunstnikud kogudes“, milles kunstnik Raul Kelleri dialoogipartner on Eesti ringhäälingumuuseum.

Ajakava reedel, 10. augustil:

Kell 16 – Ekskursioon Eesti ringhäälingumuuseumis (Juhan Sihver)

Kell 17 – Eksperimentaalne avalik salvestus otse-eetris lakkplaadikirjutajaga Saja Synchron.

   Kavas:

·         Raul Kelleri radiofooniline kompositsioon ja vabaimpro modulaarsüntesaatoril

·         Vabaimprovisatsiooniduo Post Horn (Raul Keller ja Hello Upan)

·         1930ndate muusika bluusiduo Ringhold (Kalle ja Eleonora Tikas) esituses

Raul Kelleri projekt Eesti ringhäälingumuuseumis

Publik saab osa unikaalsest salvestusest ja hiljem selle esmakuulamisest. Raul Kelleri etteastel tekib radiofooniline teos, mis tegeleb raadio kui signaali ja eetri kui füüsilise materjaliga ning sisaldab endas nii ajaloolist raadioheli kui ka modulaarsüntesaatoril genereeritud signaali ja impulsse. Heli ning mürauuringutele keskendub ka eksperimentaalse vabaimprovisatsiooniduo Post Horn (Raul Keller ja Hello Upan) esitus. Bluusiduo Ringhold (Kalle ja Eleonora Tikas) lisab sellele oma ettekujutuse muusikast, mille sarnast oleks võinud 1930ndatel raadiost kuulata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles