Klassikaraadio kutsub teekonnale Pärdi muusikaga

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt rattaga sõitmas.
Arvo Pärt rattaga sõitmas. Foto: ERR

Arvo Pärdi sünnipäevanädalal pakub Klassikaraadio üheskuulamiseks ja koos muusikaga liikumiseks 55-minutilist kava helilooja loomingust.

8. septembril kell 13 on kõik oodatud kuulama raadiost Arvo Pärdi muusikat - kodus või külas, üksi või mitmekesi. Programmis "Teekond Pärdiga" on läbiv joon seesmine dünaamika ja liikumine Arvo Pärdi muusikas. Muusikavaliku koostas Immo Mihkelson.

Saade sobib nii keskendunult kodus kõrvaklappidega kuulamiseks kui ka liikumist nautides jalgrattal või jalutades, samuti autoroolis istudes.

Arvo Pärdi kodulinnas Rakveres koguneb rahvas keskväljakule ühiselt raadiosaadet kuulama. Enne seda, keskpäeval leiab Rakveres Pärdi sünnipäeva tähistamiseks aset inspiratsiooniretk jalgratastel. Ratturid läbivad oma teekonnal kuulamispunkte, kus kõlaritest mängivad katkendid Arvo Pärdi teostest.

Rattasõit ja sellega seotud liikumine on Arvo Pärti veedelnud kogu elu. Noorpõlves oli tulevasel heliloojal suur janu muusika järele ja ta käis jalgrattaga Rakvere keskväljakul tiirutamas, et kuulata valjuhääldist sümfooniakontserdi raadioülekannet. "Kuulasin raadiot nagu näljane hunt, igat heli, mis sealt tuli. Muidugi muusikat eelkõige," meenutas Arvo Pärt oma noorpõlveaegseid, liikumisel toimunud kokkupuuteid muusikaga. "Janu oli nii suur, et silmapiiril ei olnud midagi, mis oleks võinud selle välja vahetada või janu kustutada."

Teekond Pärdi muusika seltsis võib pakkuda erilise kogemuse igaühele. See on muusika, mis aitab keskenduda, leida fookuspunkti ja tunnetada seesmist tasakaalu. Veelgi erilisema tunde võib anda muusika üheskuulamine – tunnetades seost kõigi teistega, kes samal ajal kuulavad raadioeetrist samade helide kulgemist. Muusika ühendab inimesi.

Otseülekandes vahendab Klassikaraadio ka festivali "Pärdi päevad" kontserdid Tallinnast Jaani kirikust esmaspäeval, 10. septembril ja helilooja sünnipäevakontserdi teisipäeval, 11. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles