Vaata, kes kandideerivad säravate ja väärikate konkursil

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullused laureaadid Salme kultuurikeskuse laval.
Mullused laureaadid Salme kultuurikeskuse laval. Foto: TONI LÄÄNSALU/PM/SCANPIX BALTICS

Laupäeval kuulutatakse Salme Kultuurikeskuses toimuval 60+ festivalil välja konkursi «Aastad täis sära ja väärikust» laureaadid. Konkursi žüriile laekunud kandidaatide seast valitakse võitjad viies kategoorias. Loe, kes on need säravad ja väärikad nominendid.

 

EAKALT KOGUKONNALE

Meeri Mõttus (Särevere, Järvamaa)

Särevere eakate seltsi Härmalõng juhataja, Türi piirkonna eakate juht. On aidanud rahastamisel, kirjutanud projekte Türi vallavalitsusele. Korraldab eakatele ekskursioone ja teatrikülastusi. Osaleb Türi Väärikate Ülikoolis, vahendab õpitut eakatega. Organiseerib eakatele koolitusi. Käiakse Laupa põhikooli esimese klassi lapsi tervitamas, kingitakse koolitarbeid. Viib eakatele juubilaridele koju lilli. Vabatahtliku töö initsiaator. Ta on eakaaslastele eeskujuks.

Õile Kalme (Albu, Järvamaa)

Aktiivne valla kodanik. Albu Eakate Ühenduse looja, Järva valla eakate ümarlaua juhataja, Järvamaa Pensionäride Koondise juhatuse liige, Järva-Jaani Gümnaasiumi õpetaja. Organiseerinud Albu küla ja Järva valla eakate kokkutulekuid. Tervisepäeva raames õpetati eakatele kepikõndi, vibulaskmist, kettagolfi, petanki. Tema eestvedamisel toimus eakate arvutiõpetus.

Organiseerib põlvkondadevahelisi üritusi, nt vanavanemate päevi. Oma ettevõtlikkuse, abivalmiduse, tarkuse ja organiseerimisega on eeskujuks kõigile, olenemata vanusest. Tema aktiivne töö rikastab eakate elu rõõmsate hetkedega.

Tema eestvedamisel loodi eakate klubi, kus tegutseb ligi 70 eakat. Albu esmamainimisest 765 aasta möödumise tähtpäeva peakorraldaja. Ühendab noori ja vanu mitmesuguste üritustega. Suvekooli «Hansenist Tammsaareni» korraldusmeeskonnas, paljulapseliste perede ja puuetega inimeste tugiisik. Aitab kirjutada projekte ürituste korraldamise rahastamiseks. Väga energiline, töökas, rõõmsameelne, abivalmis, aktiivne. Giid Albu mõisas. Korraldab infopäevi, kontserte, teemapäevi.

Mõõgavõitlust näitavad esiplaanil Enda Trubok ja Õile Kalme.
Mõõgavõitlust näitavad esiplaanil Enda Trubok ja Õile Kalme. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Pauline Rammul (Võru)

Võru pensionäride päevkeskuse kauaaegne juht ja ürituste korraldaja, klubi Hõbedane Juus juhatuse liige, MTÜ Võru Pensionäride Ühingu juhatuse liige. Juhendab seltskonnalaulu ringe Võrus ja Navi külas. Koostanud laulutundideks laulikuid. Laulab puuetega inimeste ansamblis Elurõõm. Juhendab kapelli Vimp, mis on esinenud Võru suurematel üritustel. Aitab korraldada ülelinnalisi pidusid. Õmbles päevakeskuse rahvatantsurühmale triibuseelikud. Tema tegevus on muutnud Võru eakate kogukonna säravamaks ja tegusamaks.

Milvi Mänd (Kehra, Harjumaa)

Kehra sotsiaalkeskuse eakate võimlemisrühma juhendaja 11 aastat, kaks korda nädalas. Milvi on rõõmsameelne ja optimistlik, hindab tervislikku eluviisi ja on eeskujuks teistele.

Helju Rohtsalu (Tori, Pärnumaa)

Hariduselt pedagoog. Tori naisseltsingu Lained juht, mis koondab keskealisi aktiivse eluhoiakuga prouasid, kellele läheb korda kogukonna hea käekäik. Teevad juba 12 aastat vastsündinud vallakodanikele mälestuskotikesi kodukohast, kuhu tikitud nimi „Tori” ja hobuseraud. Korraldab Olustvere hoidisemessi eel kohalikku Tori minimessi. Seltsing on igal kogukonna üritusel esindatud. Jäädvustanud Elvy Kalepi mälestuse ja avanud temanimelise pingi Tori seltsimaja ees. Viib virisemata ja väärikalt lõpuni iga algatuse.

Tori naisseltsingu esinaine Helju Rohtsalu.
Tori naisseltsingu esinaine Helju Rohtsalu. Foto: Erakogu

Ingrid Junisov (Tallinn)

Korduvalt valitud Tallinna Pensionäride Ühenduse juhatusse, kuulub Põhja-Tallinna Eakate Nõukogusse. Tihti tõstatab linnaosavalitsuses üles eakate probleeme, muutmaks keskkonda eakatele sõbralikumaks ja paremaks. Juhib Eesti Skautliku Antoni Keskgildi seenioride tegevust. Kuna tegemist on üle-euroopalise organisatsiooniga, mille töökeel on saksa keel, õpetab teistele seeniorskautidele saksa keelt. Osaleb kesklinna muuseumide ürituste korraldamisel vabatahtlikuna. On eakate filmiklubi liige. Külastab regulaarselt eakaid inimesi, kel on raskusi liikumisega. Vesteldakse, loetakse uudiseid – nn seltsidaam. Kõige muu kõrval abistab Põhja-Tallinna Sotsiaalkeskuse personali ürituste korraldamisel.

Helje Müür (Rakvere, Lääne-Virumaa)

20 aastat olnud Hulja lasteaia kokk, ümbruskonna haljasalade hooldaja, tegelenud põllumajanduse ja loomakasvatusega. Praegu hooldab üht Rakvere äärelinna räämas ja hooldamata ala. Kuna platsil asusid prügikonteinerid, mille ümbruses vedeles raskema kaaluga jäätmeid, siis palkas nende äravedamiseks jäätmejaamast abilised ja tasandas pinnast. Niidab umbrohtu vikati ja murutraktoriga.

Helje Müür.
Helje Müür. Foto: Erakogu

Vaike Ojala (Ääsmäe, Harjumaa)

Ääsmäe pensionäride ühenduse Sügis liige. Organiseerib liikmete sünnipäevad, katab laua, abistab. On väga abivalmis, ei oska „ei” öelda. Töötab koolimajas koristajana, kütab eakatele sauna. Abistab valla eakaid transpordiga, viib söögi koju, kui vaja. Suviti külastatakse üksteise kodusid, kus Vaike aitab transpordiga. Ta peab loenguid haigustest ja ravist. Veab tantsuringi. Vaike annab jõudu!

Velli Leesmaa (Oisu, Järvamaa)

Oisu eakate seltsi Elulõnga Õis juhatuse esimees, aktiivne eestvedaja, eakate kultuuritöö hing. Korraldab eakatele väljasõite, koosviibimisi, infopäevi, terviseüritusi. Osaleb külaelu edendamisel, aitab ühisüritusi korraldada. Tema eestvedamisel toimuvad igal aastal emadepäeva kontsert, seltsi aastapäeva- ja jõulupidu. Korraldanud aasta vanaema valimist, õnnitlenud esimesse klassi minejaid koos seltsi juhatuse liikmetega. Üle poole sajandi õpetanud Oisus rahvatantsu, ka ise tantse loonud. Seltsis on au see tähtpäevade pidamine, projektide kirjutamine on Velli õlul. Tal on oskus kaasata väikeseid ja suuri, noori ja vanu, seepärast on ta Oisus väga armastatud inimene.

Leida Lepland (Abja, Viljandimaa)

Eakate klubi Meelespea president, eestvedaja ja alustala. Tantsib tantsurühmas, tegutseb näiterühmas Kolmas Voorus, tunnustatud näitlejapreemiaga. Olnud aastakümneid õpetaja. Organiseerib peoõhtute eeskavad ja esinejad. Igal suvel korraldab ekskursioone. Leiab kiirelt ühise keele noorte ja vanadega, seob eri põlvkonnad kokku. Hoiab väga lapselapsi. Ta ise ütleb, et pole eakas, vaid kaua elanud. Ettekanded on alati peas, ei loe paberilt maha. Abja gümnaasiumis on siiani tegev ainekonkursi komisjonides.

Vladimir Mirotvortsev (Sillamäe, Ida-Virumaa)

Vladimir Mirotvortsev
Vladimir Mirotvortsev Foto: Erakogu

MTÜ Eesti Looduskaitse Seltsi Sillamäe osakonna juhatuse esimees. On andnud suure panuse välisõhu puhastamisesse, jäätmemajandusse, öelnud sõna sekka linna arenguprojektide loodussäästlikumaks muutmisel. Tänu temale juurutati Sillamäel konteinerivaba olmejäätmete kogumine, täiustati tööd ohtlike jäätmetega, töötati välja välisõhu seirekava. Tema taotlusel ehitati elektrifiltrid põlevkivikateldele. Pälvinud mitmesuguseid autasusid. Osaleb aktiivselt linna laupäevakutel koos noorte ja eakaaslastega. Jagab oma teadmisi eakate klubide kokkusaamistel. Innustab ja toetab noori sportlasi.

 

EAKATE ELU EDENDAJA

Reet Pool (Tallinn, Harjumaa)

Koolitust andev Reet Pool on Tartu ülikooli haridusega psühholoog ja võimlemistreener.
Koolitust andev Reet Pool on Tartu ülikooli haridusega psühholoog ja võimlemistreener. Foto: Erakogu

Psühholoog ja tervisevõimlemise treener. Armastatud ja hinnatud lektor, kelle terviseloenguid Tallinna Keskraamatukogu lugejad alati ootavad ja mis on huvitavad nii sisult kui ka vormilt. Tihti on loengutel aktiivsed võimlemisminutid muusika saatel. Ta jagab oma elukogemusest terviseinfot, seletab keerulisemaid meditsiinitermineid lihtsalt ja arusaadavalt, lisab pildimaterjali. Reet on osavõtlik, suure südamega hea lektor, kes peab tasust olulisemaks inimeste tervist ja heaolu.

Juba 1980. aastail alustas ta spetsiaalselt ainult eakatele suunatud võimlemisgruppidega. Eesmärgiga tõsta eaka inimese sotsiaalset aktiivsust, vähendada vanusega seonduvat üksindust, on ta võimeka organisaatorina korraldanud järjekindlalt üritusi, tähtpäevade tähistamisi, esinemisi. Ta on väga tähelepanelik iga osaleja suhtes, suure empaatiavõimega psühholoog. Avaldanud mitu raamatut ja CDd võimlemisest, loonud MTÜ Aktiivse Tervise Stuudio ReetTer, teinud tervisele suunatud üle-eestilisi projekte.

Heino Merilaine (Sauga, Pärnumaa)

Uno Merilaine
Uno Merilaine Foto: Erakogu

Pärnumaa Spordiveteranide Koondise juhatuse liige, Eesti Koroonamängu Liidu asutaja, Pärnumaa koroonamänguklubi ringi asutaja, Pärnumaa võrkpalli meistrivõistluste peasekretär, korteriühistu Sauga juhatuse esimees. 1985. aastast Pärnumaa lauamängude mitmevõistluse, treeningute, võistluste korraldaja. Pärnu Pensionäride Liidu Spordiklubi juhendaja, ürituste ja võistluste korraldaja, ansambli Maarjahein liige. Võitnud hulganisti lauamängude (male, kabe, lauatennis) ja koroonavõistlusi.

Silvi Veski (Tõrva, Valgamaa)

Tõrva Puuetega Inimeste Liidu eestvedaja. Kord nädalas saadakse kokku, kuulatakse loenguid, peetakse sünnipäevi, käiakse teatris, laatadel, reisil. Tema moto on – mitte vinguda. Võetakse osa vabariikliku invaühingu spordivõistlustest. Käiakse Valgas bowlingu-trennis, saadakse võistlustel esikohti.

Tõrva Puuetega Inimeste Liit, eesotsas Silvi Veski (teises reas vasakult esimene).
Tõrva Puuetega Inimeste Liit, eesotsas Silvi Veski (teises reas vasakult esimene). Foto: Erako

Ludmilla Ofart (Sadala, Jõgevamaa)

Aktiivne ürituste korraldaja, pikaaegne Sadala Külade Seltsi juhatuse liige. On ürituste planeerija ja korraldaja. Täpne, kaaslastest hooliv, toetav. Palju panustanud kogukonda aega ja tahet. Osaleb aktiivselt seltsi korraldatud talgupäevadel.

Vilja-Mari Luhalaid (Sadala, Jõgevamaa)

Aktiivne Sadala Külade Seltsi liige, pikaaegne juhatuse liige. Sündmuste ettevalmistaja, korraldaja, hea planeerija, organiseerija. Koostööaldis, mõtleb kaasa ja pakub ideid välja. Sadala Külade Teatri harrastusnäitleja ja trupivanem, teeb aruanded, organiseerib väljasõite, hoiab kulud-tulud kontrolli all. Õmbleb ja loob uusi kostüüme. Kui vaja, laulab laval. Etendab tihti peaosi. Kodus kasvatab loomi, teravilja. Tema kodu on alati avatud nõrgematele ja abivajajatele. Elurõõmus ja teotahteline. Oodatud inimene igasse seltskonda ja kogunemisele. Meeldib lugeda. Tegeleb lastelastega.

EAKAD KUI KULTUURIKANDJAD

Jelena Nurk (Võru)

Jelena Nurk.
Jelena Nurk. Foto: Erakogu

Jelena juhendab Võru Pensionäride Päevakeskuses kolme tantsuringi, lisaks laulu- ja tantsurühma Haanjas. Osaleb seltskonna- ja mustlastantsurühmas. Need rühmad on osa võtnud paljudest üritustest kogu maakonnas, ka hooldekodudes. On käidud Harjumaal, Tallinnas ja Leedus-Lätis esinemas. Ta on igasuviste üle-võrumaaliste seeniortantsupäevade looja, initsiaator ja korraldaja. Sel aastal peeti neid juba 11. korda. Ta on juhendajana rahulik ja kannatlik, arvestab iga inimese võimetega. Ta on õppinud Eestis ja Soomes, uurinud internetist tantse ja neid eakatele õpetanud, on ka ise uusi tantse loonud.

Mall Lepmets (Haapsalu)

Haapsalu Pensionäride Ühenduse juhatuse liige, Haapsalu linna osakonna juht. Endine kutsekooli õpetaja, tegeles koolitustega. Kirjutab projekte, mille tulemusena rahastatakse pensionäride üritusi. Tema initsiatiivil ja juhendamisel avati Haapsalu Väärikate Ülikool, tema otsib sinna ka esinejad. Aitab korraldada eakate tervisepäevi, suviseid kokkutulekuid, jõulukontserte. Võtab osa omaste hooldamise ja Läänemaa abikassa tööst. Hobiks on projektide kirjutamine ja inimeste koolitamine.

Krista Jalango (Pärnu)

Muusikaõpetaja ja kontsertmeister Krista Jalango.
Muusikaõpetaja ja kontsertmeister Krista Jalango. Foto: Erakogu

Muusikaõpetaja, kontsertmeister. Üle 40 aasta Pärnu muusikakoolis klaveriõpetaja. Juhendab ja saadab klaveril mitut kollektiivi Pärnus. Pikka aega juhendanud Pärnu Pensionäride Liidus ansambleid ja instrumentaalgruppe, korraldanud üritusi. Tema juhendatavad ansamblid Kadri ja Maarjahein on saanud auhindu. Käiakse esinemas üle Eesti, ka hooldekodudes. Professionaalne, kõva sõnaga, täpne ja töökas, abivalmis, sõbraliku suhtumisega.

Uno Aan (Koeru, Järvamaa)

Koostas 480 lk raamatu „Koeru sport”, mis on Koeru sportlaskogukonna ja spordihuviliste kingitus EV 100 puhuks. Osales vabatahtlikuna Koeru muuseumi juhina Koeru ja Järvamaa kogukonna ürituste ettevalmistamisel ja läbiviimisel. Järvamaa Muuseumi Sõprade Seltsi asutaja. Von Baeri 225. sünniaastapäevale pühendatud üle-eestilise ajaloopäeva ja konverentsi üks korraldaja, taastas võidutulealtari, aitas korraldada Wiiralti üle-eestilist kultuuriloopäeva. Järvamaa laulu- ja tantsupoe üks peaosaline. Laulab ansamblis Kanarbik, korraldab Koeru kogukonna külade päevi.

Uno Aan Koeru muuseumis koos lapselaps Mirjamiga.
Uno Aan Koeru muuseumis koos lapselaps Mirjamiga. Foto: Erakogu

Mare Tedremaa (Riisipere, Harjumaa)

Riisipere huviringi Nobenäpud eestvedaja. Ringis valmistatakse kingitusi kohalike ürituste tarbeks, osaletakse õpitubades. Lasteaia lõpetajad said kingitusi, lasteaiarühmad on saanud omanimelised vilditud vaibad, kultuurimajale heegeldati juubeliks kohvitassialused. Mare eestvedamisel tähistatakse sõnnipäevi, käiakse õpitubades, kontsertidel, näitustel, käsitööpäevadel. Traditsiooniline omavalmistatud esemetega jõululoterii. Nissi kiriku organistidele tehti kirjakindas käpikud. Mare on eeskujuks ja inspiratsiooniks.

Mare Tedremaa
Mare Tedremaa Foto: Erakogu

Ellen Rennik (Saue, Harjumaa)

Peab kolmandat põlve talu, hoolimata soliidsest east ja haigustest. Paar viimast aastat annab edasi teadmisi talutöödest külalastele just päris tööd tegema pannes, nt lehmalüpsmine, karjaajamine. Ellen paneb noored virtsa rookima, kanu ja küülikuid toitma, mune korjama, puure puhastama. On uskumatu, kuidas Ellen on suutnud panna portsu tänapäeva noori tegema ehtsat talutööd. Ta on võtnud südameasjaks anda edasi talutarkusi, mis hakkavad kaduvikku vajuma.

Ellen Rennik annab külalastele edasi teadmisi talupidamisest.
Ellen Rennik annab külalastele edasi teadmisi talupidamisest. Foto: Erakogu

„Prillitoos” on olnud Eesti Televisiooni ekraanil ühtejärge 35 aastat. 30. oktoobril 1983 läks eetrisse esimene „Prillitoosi” saade. Toonase ajakirjalaadse ülesehitusega saate autor ja saatejuht oli teleajakirjanik ja sotsioloog Hagi Šein, toimetaja Helgi Oidermaa ja režissöör Jüri Tallinn. Vanemaealistele mõeldud „Prillitoos” on „Aktuaalse kaamera” kõrval üks saadetest, mis on olnud eetris järjepidevalt ja katkematult. „Prillitoos” on harinud, toetanud, kokku toonud ja meelt lahutanud paljudel seenioridel.

Foto: ERR

TEGU EAKALE

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia Väärikate Ülikool, Piret Aus (Viljandi)

Igakuiseid loenguid oodatakse huviga. Õppeaasta jooksul on 8 loengut, õppereis Ahhaa keskusesse, õppekäigud Kultuuriakadeemia Vilma majja. 2018. aastal jagati välja 60 tõendit aktiivsetele õppetöös osalenutele. Loengutel käsitletakse praktilisi ja silmaringi laiendavaid teemasid. Osalema on oodatud kõik 50+ (Tallinnas 60+) inimesed. Praegu on õppureid üle Eesti 2000.

Sel aastal on Viljandis 9 loengut, 2 õppekäiku, 4 õpikoda. Loenguid salvestatakse ja neid saab vaadata Tartu Ülikooli Televisiooni veebis.

Viljandi Väärikate Ülikooli taasavamise algatus tuli eakatelt. Õppekava planeeris ja korraldas korrektselt ja sihtgrupi huve arvestades kultuurihariduse osakonna õppejõud Piret Aus. Loengute teemavalik on mitmekesine, kohtumised külalislektoritega oodatud. Kuulajad said rääkida oma ala professionaalidega ja seda kõike tasuta. Väärikate Ülikooli „tudengid” on ärksa vaimuga, tegusad ja õpihimulised. Õppimise toredat külge pakub TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia Väärikate Ülikool.

Väärikate nõukoda 2018. aastal Viljandi Kultuuriakadeemias, kus toimuvad Väärikate Ülikooli loengud.
Väärikate nõukoda 2018. aastal Viljandi Kultuuriakadeemias, kus toimuvad Väärikate Ülikooli loengud. Foto: Erakogu

Heli Vähk (Tammiku, Ida-Virumaa)

Ida-Virumaa Tammiku rahvamaja juhataja. Maja on külalislahkelt alati avatud ja on eakate kultuurikoda. Heli on pühendunud kogu maakonna eakatele, korraldades ülemaakonnalisi ettevõtmisi, mis on alati leidnud kiitust. Rahvamajas saadetakse eakatele kutseid kõigile maja sündmustele. Toimub koostöö maakonna pensionäride ühendustega, eakate tantsurühmadega ja vokaalansambliga Elulõng. Ühiselt tähistatakse maakondlikku eakate päeva. Menukas on maakonna memme valimine, kuldpulmapaaride meelespidamine. Heli teeb tööd südamega ja nii on ta leidnud tee eakate inimeste juurde, sisustades ja rikastades nende igapäevaelu ja pidupäevi.

Maakonna Memme valimine Ida-Virumaal.
Maakonna Memme valimine Ida-Virumaal. Foto: Erakogu

Tartu puuetega eksmeedikute ühing Halastus (Tartu)

Ühing on 25 aastat tegutsenud. Liikmeid saja ringis. Tegeletakse kõrges eas puuetega vanakestega. Suheldakse nende eest ametiasutustes, käiakse koos poes, arsti juures.

Tartu puuetega eksmeedikute ühingu «Halastus» algataja Liidia Laaneoja.
Tartu puuetega eksmeedikute ühingu «Halastus» algataja Liidia Laaneoja. Foto: Erakogu

Ühing korraldab 5–6 korda aastas tähtpäevi, kuhu tuuakse kõik, kes vähegi suudavad ise liikuda, teistel käiakse kodus külas. Tehakse kõigile jõulupakk, EV 100 puhul tehti lipuvärvides padi Eesti Rahva Muuseumile. Emadepäeval peeti eakaid meeles tänukirjaga. Ühingul on oma ajaleht, mille peatoimetaja Liidia Laaneoja on saanud Eesti Punase Risti V klassi ordeni.

Kristel Blauhut (Mustajõe, Põlvamaa)

Eakate ja puuetega inimeste igapäevamurede lahendaja ja abistaja ehk avahooldaja. 2006. a alustas tööd isiklike kogemuste baasil, diplomi sai hiljem. Sõidutab abivajajaid poodi, arsti juurde, haiglasse ka väljaspool maakonda, samuti on eestkostja notari juures ja mujal ametiasutustes. Viib eakatele toitu koju, teeb koduseid töid, mida inimene ise ei suuda. Korraldab hoolealustele üritusi. Osaleb valla sotsiaaltöös.

ELUTÖÖ

Henn Pärn (Tallinn)

Henn Pärn.
Henn Pärn. Foto: Mihkel Maripuu

Endine pikaaegne riiklik lepitaja, kes oma elukogemuse, siira suhtlusstiili ja hoolivusega oskas teha oma tööd hästi ja aidata seeläbi kümnetel tuhandetel töötajatel elujärge parandada, seada sisse austavad suhted oma tööandjatega. Esiletoomist väärib tema pikk tööiga – pensionile alles 76aastaselt, tema kogukondlik aktiivsus Põhja-Tallinna elu edendamisel pole raugenud tänini.

Evi Viherpuu (Haapsalu)

Erivajadustega laste ja noorte hea haldjas juba 42 aastat. Haapsalu Hoolekandekeskuse tegevusjuht. Ta on organiseerinud palju väljasõite, lastepidusid, sünnipäevi ja tähtpäevi. Koos lastega on teatrit tehtud. Evi on alati olemas, kui abi vaja, ennastsalgav, ohverdav, pühendunud tööle noortega. Ta on valmis loobuma oma vabast ajast töö kasuks. Tema akud on alati täis. Huumoriga suudab ta lahendada raskeid situatsioone ja kinkida inimestele põhjuse naeratada. Täiendab end praegu koolis. Oma vitaalsuse, uudishimu, elurõõmu, töökuse, suure armastuse ja austusega elu vastu on ta eeskujuks paljudele. Ta oskab ennast kuulama panna, on nagu raudnael, kelle peale saab alati loota. Ei virise kunagi.

Evi Viherpuu.
Evi Viherpuu. Foto: Erakogu

Kalev Jahnson (Tartu)

Kalev Jahnson
Kalev Jahnson Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu Seeniormeeste Klubi liige. Klubiga ollakse eeskujuks ja üheks üle-eestiliste meesteklubide kokkutulekute korraldajaks. Kalev on innustav eeskuju spordi- ja seltsielus koos põlvkondadevahelise tegevuse sidususega, milles hingest tulevad lahked teod võidavad ja hoiavad südameid ning kindlustavad heaolu. Kuus aastat järjest on toimunud kohtumised Eesti eakate meeste sõprusklubide osavõtul.

Ta treenib Tartu seenioride bowlingu-ringi. Tema juhendamisel osalevad Tartu Linna Pensionäride Organisatsiooni Kodukotus võistkonnad iga-aastasel Tartu Tervise Olümpial. Spordiühingu Kalev petanki (noorte)juhendaja ja järelkasvu tagaja. On korraldanud ekskursioone koos sõprusklubidega Eesti kaunitesse kohtadesse ja välisriikidesse.

Maidi Tammik (Obinitsa, Võrumaa)

Obinitsa pensionäride seltsi juhataja, väga aktiivne proua. Organiseerib temaatilisi üritusi, kutsub huvitavad külalised. Ta on hea ideede generaator ja elluviija. Organiseerib teatri-, kontserdi-, spaakülastusi. Võtab vastu Setomaale saabuvaid külalisi, nt presidendi delegatsiooni, organiseerib Setomaa ülemsootska vastuvõtte. Hea käsitöömeistrina teeb taidluskollektiivile esinemiskostüümid. Peab kõnesid, kirjutab õnnitluskaardid eakatele, heegeldab linikuid. Kiriku nõukogu liige, korraldab matusetseremooniaid. Tema koduaed on õitest tulvil varakevadest hilissügiseni ja seda külastavad paljud.

Merike Poljakova (Tallinn)

Merike Poljakov.
Merike Poljakov. Foto: Erakogu

Eesti Genealoogiaseltsi Tallinna osakonna asejuhataja, olnud ülikooli peausaldusisik. Aleksander Rudolf Laane (tõstesportlasest isa) mälestusvõistluse mentor. On kogunud hulga materjali genealoogiaseltsi liikmete biograafilise leksikoni jaoks. Uurinud oma suguvõsa aastani 1550, korraldanud suguvõsa kokkutulekuid. Põikva küla raamatu koostaja. Tal on täiskasvanud koolitaja kvalifikatsioon. Propageerib Genealoogia Seltsi tegemisi meedias, raadios, Facebookis.

Käib igal hommikul trennis ja juhendab teiste treeninguid. Õpib Väärikate Ülikoolis, käib arhiivitundides. On kirjutanud arvukalt artikleid ja raamatuid, mida on pärjatud auhindadega. On saanud auhindasid, sh riikliku kodanikupäeva aumärgi 2011. aastal.

Merike juhendab juba kuus aastat eakate treeninguid vabas õhus. Treeningud on läbimõeldud ja hõlmavad kõiki lihasgruppe. Vajadusel teeb pärast massaaži. Ta on väga abivalmis ja heatahtlik. Sõnnipäevadel tuleb ikka kohvi ja pirukatega külla. Korraldab genealoogiaseltsis ekskursioone, kogub ja süstematiseerib vanu pilte, kirjutab raamatuid, käib kultuuriülikoolides, tunneb huvi kirjanduse ja kunsti vastu. On alati teisi toetav. On saanud palju autasusid, kuid ise on äärmiselt tagasihoidlik. Ta on väge hea ema ja vanaema.

Vladimir Mirotvortsev (Sillamäe, Ida-Virumaa)

MTÜ Eesti Looduskaitse Seltsi Sillamäe osakonna juhatuse esimees. On andnud suure panuse välisõhu puhastamisesse, jäätmemajandusse, öelnud sõna sekka linna arenguprojektide loodussäästlikumaks muutmiseks. Tänu temale juurutati Sillamäel konteinerivaba olmejäätmete kogumine, täiustati tööd ohtlike jäätmetega, töötati välja välisõhu seirekava. Tema taotlusel ehitati elektrifiltrid põlevkivikateldele. Pälvinud mitmesuguseid autasusid. Osaleb aktiivselt linna laupäevakutel koos noorte ja eakaaslastega. Jagab oma teadmisi eakate klubide kokkusaamistel. Innustab ja toetab noori sportlasi.

Margarita Lamson (Tallinn)

Margarita Lamson.
Margarita Lamson. Foto: Erakogu

Tegutsenud 18 aastat Haabersti Sotsiaalkeskuses, juhendab venekeelset kirjandusringi, valmistab ette materjale vene kirjandusest. Ta juhendab Haabersti Sotsiaalkeskuse bowlingu-ringi, mis on saanud hulganisti rändkarikaid. Ise on ta heas sportlikus vormis. Suur seeniortantsu harrastaja 18 aastat ja pikalt ka rühmavanem, ikka sirge seljaga. Oma nõudliku ja otsekohese loomuga on ta osutunud väga sobivaks Tallinna Pensionäride Liidu esinejaks, kes annab sotsiaalkeskuses nõu eakatele kõige erinevamates küsimustes. Temale võib alati kindel olla.

Toomas Paul on teoloog, kiriku- ja kultuuriloolane, mõtleja, ühiskonnas toimuva ja inimese sees toimuva mõtestaja. Ta on olnud hingekarjane, kes oskab keerulised asjad lihtsalt lahti rääkida. Toomas Paul on Eesti vaimulike ringkonnas üks väheseid, kes hinnatud kolumnistina ka ajakirjanduses sõna võtab. Toomas Paulis kui hingekarjases kohtuvad nii kahtlemine kui ka usk, mis tema puhul aga vastanditeks ei osutu. Pigem vastupidi – need on aidanud tal leida kindla sihi. Ta on seisnud ja hoolitsenud inimese hingeselguse eest. Toomas Paul on öelnud: „Õige aeg on iga hetk, mis veel on alles.” Toomas Paul on missiooniga mees.

Toomas Paul
Toomas Paul Foto: Peeter Langovits
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles