Vallavolinik: kaalume Türile uue ujula ehitamist

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heigo Laaneoks.
Heigo Laaneoks. Foto: Paide Linnavalitsus

Türi vallavolikogu liige Heigo Laaneoks kirjutab, et vallavalitsuse väitel on Türi ujula investeeringu vajadus umbes 20 000 eurot aastas, viie aasta peale kokku 100 000 eurot. Kahjuks ei lähe see kokku volikogu komisjonidele esitatud infoga, kus juba kohe on vaja elektrisüsteemi väljavahetamiseks 35 000 eurot.

"Suure tõenäosusega suureneb summa veelgi, sest elektrikaablite paigaldamisel tekib paratamatult vajadus ka pindu viimistleda, mis omakorda tähendab lisakulu kümnete tuhandete eest. Samuti on juttu olnud  ustevahetustest, saali ümberehitamise vajadusest.
Hinnangud, mida vallavalitsus praegu esitab, on pealiskaudsed ja saadud välise vaatluseteel, ilmselt mitte ehitusekspertidelt. Ehitusekspertiis tähendab, et keegi paneb raportile allkirja alla ja vastutab oma sõnade eest! Praegusel juhul suunatakse volikogu tegema sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuvat otsust pelgalt kellegi kõhutunde järgi.
"Ilmselgelt kavatseme ujulat töös hoida nii pikalt kui võimalik. See ei ole viie aasta investeering, seetõttu võiksime vähemalt 15–20 aastat ette mõelda. Täpselt sellise perspektiiviga peab vastuse andma ka ehitusekspertiis ehk kui suure summa eest tehakse järgneva 15 aasta jooksul remonditöid. Kui pealiskaudne hinnang väidab 100 000 eurot viie aasta jooksul, siis 15 aastaga vähemalt 300 000, võib olla aga palju rohkem.
Juba ainuüksi selle loogika puhul peaksime kaaluma Türile uue ujula ehitamist. Juhul kui ehitusekspertiis hindab investeeringu vajaduse veel suuremaks, ei oleks siin väga palju ruumi kaalumiseks.
Ehitades ujula uue spordihoone osana, saab mitu asja ühendada: pesemisvõimalused, seinad, ventilatsiooni. Selliselt võiks uus, kolme rajaga ujula, maksta 1,2–1,4 miljonit eurot ning oleks personali ja püsikulude poolest odavam pidada. Kust raha tuleb?
Kui jätame ära vana ujula ostmise 360 000 eurot, ei tee juba praegu tead olevaid investeeringuid 15 aasta jooksul 365 000 eurot. Kui lükkame volikogus tagasi rahva raha laiali pilduva eelnõu, on meil lisada veel 500 000 eurot. Kokku 1 225 000 eurot, sisuliselt uue ujula ehitamise raha.
Loodan, et saate aru. Vaadates teisi volikogu laual olevaid võimalusi, on igati mõistlik enne otsuse tegemist teada, kui palju tegelikult 1968. aastal valminud ujulahoone koos remondiga tegelikult maksaks. Täna ei ole laual kaks, vaid tegelikult kolm võimalust. Liigne kiirustamine võib maksta meile aga võimaliku uue ujula!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles