Hingedeajal süüdatud küünal võib põhjustada tulekahju

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lein.
Lein. Foto: Elmo Riig

Hingedeajal esivanemate ja lahkunud lähedaste mälestuseks süüdatud küünal peab olema ohutu. Päästeamet tuletab meelde, et küünlaid ei tohi jätta  põlema järelevalveta. 

Päästjad soovitavad õnnetuste vältimiseks  hingedepäeva küünlaid põletades järgida ohutust. Kõige tähtsam on see, et küünalt ega muud lahtise tule allikat ei jäetaks põlema järelevalveta.

Enne küünla süütamist tuleb see asetada kindlalt mittesüttivale alusele, eemale kardinatest ja teistest kergesti süttivatest esemetest, nagu pehme mööbel, riidest katted, plastmassist kodutehnika, riiulid. Põlema unustatud ja mööbli vahele kukkunud küünlast võib tulekahju areneda alles pikema aja jooksul ning õnnetus tabada inimesi uneajal.

Tulekahjust varakult teada saamiseks peab ruumidesse olema paigaldatud suitsuandur. 

Päästeamet kutsub üles hingedeajal märkama eakamaid, sest tules hukkuvad sageli väetimad, kelle on unustanud lähedased ja keda ei märka aidata ka naabrid. Suurema abivajadusega inimesed vajavad abilisi, kes oskavad kodus tulekahju riske tähele panna ja tuge pakkuda või täiendavat abi otsida.

Sellel aastal on ohutusnõudeid eiravast lahtise tule kasutusest süttinud 239 hoonetulekahju. Sel põhjusel süttinud tulekahjudes on hukkunud neli ja saanud vigastada  seitse inimest. Eelmise aasta samal ajal oli lahtise tule kasutusest süttinud 213 hoonet, nendes hukkunud üks inimene ja viga saanud kaheksa inimest (sellesse arvestusse ei kuulu hooletust suitsetamisest alguse saanud tulekahjud).

Küünla põletamise ohutusreeglid

*Küünlaid ei tohi kunagi järelevalveta põlema jätta, samuti tuleb jälgida, et lapsed või lemmikloomad ei jääks põleva küünlaga üksi ühte ruumi. Nad võivad kogemata küünla ümberajamisega tulekahju põhjustada.

*Ole hoolas küünalde paigutamisel – süttimisohtlikele esemetele väga lähedale paigutatud küünlad võivad põhjustada tulekahju.

*Kasuta mittesüttivast materjalist küünla alust.

*Veendu, et küünla läheduses poleks süttivaid esemeid, nagu elektroonika ja mööbel, või kangaid, nagu kardinad ja lauakatted.

*Viimane kustutab tule! Seega, kui see oled sina, siis toast lahkudes kustuta alati küünal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles