Muinsuskaitsekuu toob Järvamaale hulga uusi näitusi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide vallitorn
Paide vallitorn Foto: Kristo Kivisoo/Järva Teataja

Neljapäeval, 18. aprillil kell 14 avab Eesti Muinsuskaitse Selts Tallinnas Tammsaare muuseumis traditsioonilise muinsuskaitsekuu.

Muinsuskaitsekuu, mida tähistame alates 1985. aastast, algab rahvusvahelisel muinsuskaitsepäeval 18. aprillil ja see kestab kuni rahvusvahelise muuseumipäevani 18. mail.

Muinsuskaitsekuu eesmärk on tuua inimesi lähemale ajaloo- ja kultuuripärandile. Kuu raames toimuvad Eesti eri paigus heakorratalgud mälestistel ja meile olulistes kultuuriloolistes paikades, praktilised töötoad, ringkäigud ja ekskursioonid, muinsuskaitse seminarid ja konverentsid, avalikud arutelud, saab vaadata näitusi ja filme. Enamikku üritusi korraldavad vabatahtlikult oma ala parimad eksperdid – muinsuskaitsjad ja ajaloolased. Lisaks Eesti Muinsuskaitse Seltsile panustavad muinsuskaitsekuu ettevõtmistesse mitmed kodanikuühendused, seltsid, omavalitsused ja muuseumid. Muinsuskaitsekuu kava täieneb jooksvalt iga nädal – palume jälgida reklaami EMS kodulehel ja sotsiaalmeedias.

Muinsuskaitsekuu pidulikul avamisel Tammsaare muuseumis tunnustab Eesti Muinsuskaitse Selts vabatahtlikke, kelle töö Eesti kultuuripärandi hoidmisel on teistelegi eeskujuks ja kes on eesti vabatahtlikku muinsuskaitseliikumist jõu ja nõuga toetanud.

Iga-kevadine muinsuskaitsekuu täidab küll olulist rolli inimeste harimisel pärandi hoidmisel, siiski jääb vahel vajaka teadmistest ja oskustest, või eelistatakse lühinägelikult kiiremat rikastumist aeganõudvamale, kuid kestlikumale arengule. Seetõttu asutas Eesti Muinsuskaitse Selts 1997. aastal Karuteene medali, mis antakse inimesele või organisatsioonile, kes Eesti avalikkuse arvates on tekitanud suurt ainelist kahju Eesti kultuuripärandile, ajaloolistele traditsioonidele või institutsioonidele. Ka tänavu annab Eesti Muinsuskaitse Selts välja Karuteene medali.

Muinsuskaitsekuu läbiviimist toetab kultuuriminsiteerium.

Valik Järvamaa üritusi

Kolmapäeval, 7. mail kell 17 muinsuskaitsekuule pühendatud loeng „Mäo mõis ja Nikolai Rimski – Korsakov“ Järvamaa muuseumis paides, kõneleb Järvamaa Muuseumi Sõprade Seltsi esimees Andres Kruusmaa. Lisateave Ründo Mülts tel.56682165

Neljapäeval, 16. mail Järvamaa õpilaste 43. Kodu-uurimiskonverents Ajakeskuses Wittenstein (Paide vallitornis). Lisateave Ründo Mülts tel. 56682165

Laupäeval, 18. mail kell 12 bussiretk „Mustrimängud Põhja-Järvamaa mäluastustes“. Külastame Aravete külamuuseumi, A.H. Tammsaare muuseumi Vargamäel, Albu vallamaja ja Albu mõisa. Kell 18 väljapanek Paidest leitud tapeedimustritest, võimalus soetada teemakohast raamatut. Lisateave Ründo Mülts SA Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseum, tel. 56682165

„Arheoloogilised välitööd Eestis 2018“ Posterinäitus aprillis Järvamaa Keskraamatukogus Paides, mais Saaremaa muuseumis Kuressaares.

„Albus lapis – mälestuste loomine“ kunstnik Eva Jänese loomingut tutvustav näitus Järvamaa muuseumis Paides.

„Nikolai Rimski-Korsakov ja mõisad Paide linnas“ Paide vallitornis.

„Sada aastat Järvamaa siseturvalisuse kaitsel“ Järvamaa politsei ajalugu tutvustav näitus avatakse 18. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles