Juhus juhatas universumi saladusi avastama

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Üle-eelmisel neljapäeval sai Tartu Ülikooli aulas doktorikraadi tõendava diplomi Türilt pärit galaktikate ja universumi uurija Elmo Tempel, kes on enda meelest ebatraditsiooniline astronoom.

Kas tähistaevast vaadates imetlete seda kui tavainimene või uurite nagu astronoom?
Mul ilmus novembris ajakirjas Horisont artikkel, kus lõppu kirjutasin lause, et olen ebatraditsiooniline astronoom, kes ei vaata taevasse.
Ehk siis, kui vaatan sinna, siis nagu tavainimene (ta on ostnud koju teleskoobi, kuid see seisab kapis ja pole veel kordagi kasutust leidnud – toim).
Mina ju tegelikult ei tegele tähtedega, mida näeb silmaga. Ma tegelen sellega, mis jääb nägemisulatusest välja.
Teie peamine uurimisvaldkond on siis galaktikad.
Jah, galaktikad ja universum. Kokkuvõttes võib öelda, et kõik see, millega Jaan Einasto on tegelenud ja praegu tegeleb. Minu bakalaureuse- ja magistritöö olid tema kunagise töö edasiarendused – galaktikate modelleerimine ja nendest arusaamine.
Sealt edasi liikusin vaikselt galaktikate evolutsiooni ja tekke mõistmise teemani. Sellele oli mu doktoritöö pühendatud ja seda uurin ka edasi. Doktoritöö üks olulisem tulemus oli, et spiraalsete galaktikate teke on keerulisem, kui seni on arvatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles