Vaata, millised Järvamaa koorid pääsesid laulukaare alla esinema

Järva Teataja
Copy
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Peeter Langovits

XXVII laulupeo „Minu arm“ 296 maakondlikku eelproovi on lõppenud. Kunstilise toimkonna valiku põhjal esineb laulupeol 1020 kollektiivi üle 35 000 peolisega.

Kutse juubelilaulupeole esinema on saanud 1020 kollektiivi, kuhu kuulub üle 35 000 koorilaulja ja pillimängija. Sellega saab suvisest juubelipeost kõigi aegade suurima osalejaskonnaga laulupidu selle tava 150aastases ajaloos. Kollektiivid akrediteeritakse peole juuni esimestel nädalatel ning siis selgub peoliste koguarv koos rühmade juhendajate, lastekollektiivide saatjate, kunstilise toimkonna ja tehnilise-korraldusliku tugitoimkonnaga.

Laulupeo kunstiline juht Peeter Perens rõhutas, et eelproovide peamine eesmärk on repertuaari ühine harjutamine peol juhatavate dirigentide käe all ning nende vahetu tagasiside ja selgitused. „Eelproovid pole kooridele ja orkestritele mitte ainult võimalus ühiselt harjutada, vaid ka inspiratsiooniks teel laulupeole. Lisaks annab see igale lauljale unikaalse võimaluse õppida tundma erinevate dirigentide käekirja,“ ütles ta.

Eelproovides avanenud pilt oli Peeter Perensi hinnangul rõõmustav. „Repertuaari omandamisel tõstaksin esile lauljate tarka juhendamist – saime taaskord kinnitust, et lisaks lauljatele on juubelipeole väärilises vormis ka koorijuhid,“ lausus ta.

Laulupeo muusikatoimetaja Ave Soppi sõnul on võrreldes eelmiste pidudega kõige enam kasvanud naiskoori ja segakoori liik. Samuti osaleb laulupeol üldpidude ajaloo kõige suurem hulk mudilasi, kokku üle 6800. Ka külaliskollektiive osaleb juubelilaulupeol varasemast rohkem: 25 väliseesti ja 17 väliskoori 1555 laulja ja pillimängijaga.

Juubelipeo eel oli üle Eesti  296 maakondlikku eelproovi, mida on eelmiste pidudega võrreldes mõneti vähem. „Kokku toodud suuremates eelproovides on võimsam kooslaulmise energia ning juba proovisaalis tekib laulupeotunne. Ka koorijuhtidele annab mastaapsem proov parema ülevaate sellest, kuidas laulud võiksid laulukaare all toimida ning millega tuleb veel tööd teha,“ ütles Sopp.

Laulupeo ettevalmistused jätkuvad 30. maini kestvate valikkooride proovidega, peoeelsed ühisproovid Tallinna lauluväljakul algavad 4. juulil.

XXVII laulu- ja XX tantsupidu “Minu arm” on Tallinnas 4.–7. juulil. Laulupeo avakontsert „Õpetajale“ on laupäeval, 6. juulil ja peakontsert pühapäeval, 7. juulil.

Laulupeo peadirigent on Peeter Perens, tantsupeo pealavastaja on Vaike Rajaste ning rahvamuusikapeo loominguline juht Juhan Uppin.

Laulupeol osalevad Järvamaa kollektiivid

Albu põhikooli lastekoor, Järva-Jaani gümnaasiumi lastekoor, Koeru keskkooli lastekoor, Koeru keskkooli poistekoor, Albu segakoor Sink-Sale-Proo, Järva-Jaani segakoor, Koeru kultuurimaja segakoor, Albu põhikooli mudilaskoor, Järva-Jaani gümnaasiumi mudilaskoor, Paide Hammerbecki põhikooli lastekoor, Paide Hillar Hanssoo põhikooli lastekoor, Peetri-Vodja lastekoor, Paide meeskoor, Paide muusika- ja teatrimaja naiskoor, Paide Hammerbecki põhikooli poistekoor, Paide gümnaasiumi noortekoor, Järvamaa tütarlastekoor, Paide Hammerbecki põhikooli tüdrukutekoor Viisikamber, Paide Hillar Hanssoo põhikooli mudilaskoor, Laupa lastekoor, Türi neidudekoor, Türi poistekoor, segakoor OiReTa, Türi koor, Türi ühisgümnaasiumi noortekoor, Türi põhikooli lastekoor, Retla-Kabala kooli mudilaskoor, Türi põhikooli III-IV kl mudilaskoor, Türi kammernaiskoor, orkester Türi.

Allikas: 2019.laulupidu.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles