Järvamaa teatrisuvi algas täna õhtul Ugala metsavennadraamaga

Kuido Saarpuu
Copy
Ugala suvelavastus, metsavennadraama "Etturid" Järvamaal Järva vallas Kukenoosi küünis
Ugala suvelavastus, metsavennadraama "Etturid" Järvamaal Järva vallas Kukenoosi küünis Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ugala teater rõõmustab tänavu suvel teatrisõpru kahe väga eriilmelise lavastusega. Kevadel teatris esietendunud ajalooline metsavennadraama “Etturid” kolib suveks autentsesse keskkonda ning jõuab publiku ette Järvamaal Albu külas asuvas Kukenoosi küünis. Esietendus on täna õhtul. 

See Eno Raua samanimelisel põnevusromaanil põhinev lavastus räägib loo kolmest noorest mehest, kellest olude sunnil saavad metsavennad. Ent nooruslik janu armastuse järele ei küsi aega ega kohta, elu kulgu muutvate ajaloosündmuste taustal jäävad inimeste ihad ja igatsused ikka samaks.

Lavastaja ja dramatiseerija Taago Tubin leiab, et need tegelased selles loos ei ole bandiidid ega kangelased, vaid tavalised inimesed kõigi oma hirmude ja nõrkustega. “Nad püüavad ebainimlikus piirsituatsioonis hakkama saada. Püüavad elada ja armastada, võideldes oma elamata jääva elu ängiga. Siin on armastust ja põnevust, aga üks olulisim teema on ideaalide purunemine, mis võiks tekitada küsimuse: kuidas käituksime ise, kui satuksime samasugustesse oludesse?” arutleb ta. Kui tõmmata paralleele 1944. aasta ja tänapäeva vahel, tõdeb Tubin: “Ma ei ole kindel, kas tänapäeva inimesed näiteks ikka varjaksid metsavendi, teades, et riskivad enda ja oma lähedaste surmaga. Võib-olla on aga oluline seda küsimust endalt küsida, sest vabadus, nagu me teame, on habras.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles