Kas augustis on veel suveilmale lootust?

Silja Vilbu
Copy
Rand Eestis.
Rand Eestis. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Suvi ei ole veel läbi ja paljudel on kindlasti veel augustis puhkus. Järva Teataja uuris järgi, kas kodu- ja välismaised ilmaportaalid annavad augustiks ka rannailma lootust või tuleb kapist hoopis kummikud ja vihmavari välja otsida.

Norrakate ilmaportaal yr.no ennustab ilma umbes kaks nädalat ette. Augusti esimeseks pooleks on just neil kõige masendavam prognoos. Yr.no andmetel õhutemperatuur lähinädalatel üle 20 kraadi ei kerki, pigem püsib päevasel ajal 16 kraadi juures. Kuigi näeb ka päikest, on ilm pigem vihmane ja pilvine.

yr.no prognoos augusti esimeseks pooleks
yr.no prognoos augusti esimeseks pooleks Foto: kuvatõmmis: yr.no

Venelaste portaal gismeteo.ru on märksa optimistlikum. Augusti esimesteks nädalateks prognoositakse küll äikesevihma ja vahelduva pilvisusega ilma, ent õhutemperatuur peaks siiski jääma 20 kraadi kanti ning parimatel päevadel küündima lausa 23 soojapügalani.

Augusti teiseks pooleks ennustab gismeteo.ru umbes sarnast ilma, ainult et äikesevihmad asenduvad tavaliste vihmasabinatega. Venelaste prognoosi järgi peaks augustis olema vaid paar päeva, mil päike üldse pilve tagant välja ei tule.

Augusti viimasteks päevadeks lubab gismeteo.ru aga väikest soojalainet. Nimelt peaks temperatuur paariks päevaks kerkima 26-29 soojakraadini.

gismeteo.ru ilmaprognoos augustiks
gismeteo.ru ilmaprognoos augustiks Foto: kuvatõmmis: gismeteo.ru

Meie endi Eesti ilmateenistus prognoosib, et augustikuu tuleb tõenäoliselt keskmise lähedase õhutemperatuuri fooniga (keskmine +15,4..+17,5°C ). Ülekaalus on kuivem ilm ning sajuhulk jääb keskmisest väiksemaks, kohati võib olla normilähedane (keskmine 68..103 mm). Hoovihmade jaotus on ebaühtlane.

Kuu algul on ilm jahe ja kuivapoolne, sest  jätkub Venemaa kohal püsiva madalrõhuala tagalas külma õhu juurdevool. Mõnel ööl langeb õhutemperatuur sisemaal alla +5°C. Hiljem on oodata ajutiselt läänetsüklonite mõjul rohkem vihma ja õhutemperatuuri tõusu öösiti üle 10°C ja päeval üle 20°C. Kuu teisel poolel või üsna lõpus võib tulla mõnepäevane soojalaine, kus päevamaksimum ulatub üle 25°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles