Jalgrattamuuseumis tuleb teedeajaloo päev

Kuido Saarpuu
Copy
Eesti jalgrattamuuseum Väätsal
Eesti jalgrattamuuseum Väätsal Foto: Kuido Saarpuu

Väätsal tegutsev Eesti Jalgrattamuuseum korraldab Euroopa Muinsuskaitsepäevade raames 15. septembril teedeajaloo päeva "Jalgrattamuuseum - muuseum Eesti iidsete teede keskpunktis".  

Väätsal on  muinas- ja keskajal asunud nimelt Eesti teedevõrgu keskpunkt, umbes midagi sarnast, nagu kaasajal on Mäos. Tallinna-Viljandi-Riia iidsest talvine maantee on Väätsal  sajandeid tagasi ristunud ainsa Kesk-Eestit läbiva ida-lääne suunalise maanteega, mis ühendas varasematel sajanditel Ida- ja Lääne Eestit. Selle maantee äärde on läbi aegade tekkinud muide nii Kareda küla, Paide linnus ja linn, Koluvere piiskopilinnus ja paljud muud ajaloolised paigad. Jalgrattamuuseumi maja - 1893. aastal valminud ajalooline Väätsa vallamaja - on ehitatud selle tähtsa teederistis asunud keskaegse talimaanteekõrtsi ülipaksudele müüridele.

Kell 16 tutvustatakse muinas- ja keskajal Väätsal ristunud, kuid hiljem hüljatud ja unustatud iidseid maanteid. Ühtlasi räägitakse ka tollastest liikumisviisidest ning maanteekõrtsi rollist teeäärse taristuna. Kell 18 algab Pilipenko perebändi kontsert "Teel".

Üritus on tasuta, kõik huvilised on oodatud! Ühtlasi saab tutvuda ka jalgrattamuuseumi püsiekspositsiooniga, mis koosneb enam kui 120 ajaloolisest jalgrattast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles