Türi aukodanikuks valiti Alfons Jakobson

Copy
Alfons Jakobson
Alfons Jakobson Foto: Erakogu.

Neljapäeval otsustas Türi valla volikogu, et Türi valla aukodanik 2019 on Alfons Jakobson.

Kapten Alfons Jakobson on üks Kaitseliidu taasloojatest Järvamaal, Kaitseliidu liige alates 1990. aastast ja Kaitseliidu taasloomise järgselt esimene Järva maleva staabiülem.

Jakobson nentis, et aukodaniku nimetus tuli talle toreda üllatusena. "Ma pole kunagi sellise asja peale mõelnudki, et mina võiksin selle saada," märkis ta tagasihoidlikult.

Augusti lõpus andis justiitsminister Raivo Aeg Jakobsonile üle ka Vabaduse Tammepärja aumärgi. "Ei tea, mis tähesadu see tänavu aasta toimub," sõnas mees naerdes.

Küsimuse peale, mida peab Jakobson enda suurimaks saavutuseks, vastab ta, et eks ikka meie kaduva vabaduse taastamisele kaasaaitamist. Muidugi ei ole vähem oluline ka Järvamaa Kaitseliidu taasloomine.

Jakobson ütles, et väga suuri tulevikuplaane ei oska ta praegu välja tuua, aga Kaitseliidu juures tegutseb ta ikka edasi. Loorberitele puhkama jääda on tema sõnul veel vara. "Nii vana ka veel ei ole," lisas ta naerdes.

Teenekas mees

Eriaegadel on kapten Jakobson juhtinud Kaitseliidu Türi rühma ja Kaitseliidu Türi II rühma tegevust. Ta on kuulunud Kaitseliidu Türi üksikkompanii juhatusse, olles aktiivne kaasrääkija üksikkompanii tegevustes. Alfons Jakobson on olnud isamaaliku mehena pikka aega Türi kaitseliitlastele õppekäikude korraldaja Eesti ajaloolistesse paikadesse. Praegu, kui korraldajadeks on uus põlvkond, siis ajaloohuvilisena on ta alati osaleja, toetades nii nõu kui jõuga. Kapten Jakobson on alati osaleja Eestile oluliste tähtpäevade tähistamisel Türil.

Tema eestvedamisel alustati Kaitseliidu Türi malevakonna lipu taastamist, mille taasõnnistamine toimus 2017. aasta augustis.

Alfonsi on ära teinud suure töö, jäädvustades Kaitseliidu Järva maleva ja Türi kaitseliitlaste tegevusi. Ta on käinud arhiivides ning kogunud kild-killu haaval kokku malevat ja Türi kaitseliitlasi puudutavat materjali ja talletanud selliselt olulise osa Järva Maleva ja Türi üksikkompanii ajaloost.

Alfonsi üheks südameasjaks ja unistuseks on tagasi saada 30. aastate lõpul Türi kaitseliitlastele soetatud kodu. Olude sunnil tegutseb seal täna Järva maleva staap.

Lisaks Kaitseliidu tegevusele on Alfons Jakobson juhtinud Eesti taasiseseisvumise eelsel ja murrangulistel aegadel Türi Eesti Kodanike Komiteed, kuulus Eesti Muinsuskaitse seltsi asutajate hulka Järvamaal, kuuludes ka juhatusse. Samuti kuulus ta ERSP ridadesse ja aitas kaasa selle tegevusele Järvamaal.

Kapten Alfons Jakobson on andnud olulise panuse Türil ja Järvamaal riigikaitse arendamisse, isamaalikku kasvatusse, sealhulgas Eesti represseeritute, vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestuste jäädvustamisse.

Türi valla aukodaniku vapimärk antakse Alfons Jakobsonile üle Türi valla sünnipäeva-kontsertaktusel 22. oktoobril kell 19 Türi kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles