Uuring paljastab: IT-lembene eestlane planeerib eelarvet paberi ja pliiatsiga

Silja Vilbu
Copy
Tänasest suurenevad Eestis pensionid.
Tänasest suurenevad Eestis pensionid. Foto: Arvo Meeks

Uuringu järgi kasutab 42 protsenti inimestest pere-eelarve planeerimiseks Exceli tabelit, 40 protsenti kogub tšekke ja paneb kulutused kirja märkmikusse. Pankade poolt pakutavaid rahaplaneerimise lahendusi kasutab 12 protsenti ning eelarvestamise äppe vaid viis protsenti inimestest.

„Exceli tabelit kasutavad eelarve pidamiseks valdavalt noored ja kuni 40-aastased. Enamus kuni 59-aastastest koguvad traditsiooniliselt tšekke ning kasutavad kulude ja tulude planeerimiseks paberit ja pliiatsit,“ kommenteeris uuringu tellinud BB Finance OÜ juhatuse liige Urmo Kokmann.

Kokmann märgib, et pankade loodud lahenduste ebapopulaarsus võib olla tingitud nende mõningast kohmakast lahendusest ja vähesest interaktiivsusest, äppidesse peab reeglina ise asju kirja panema, mis teeb nende kasutamise pigem tülikaks. „Mujal maailmas on mikroinvesteerimise ja eelarvestamise äpid, mida saad siduda oma pangakontoga, väga populaarsed. Eestisse see trend kahjuks veel jõudnud ei ole.“

Läbiviidud uuringu järgi suudab 39 protsenti eestlastest eelarvestamise tulemusel panna kuus kõrvale 100 eurot ja 18 protsenti 50 eurot. Vaid 13 protsenti inimestest on võimeline säästma 500 või enam eurot kuus. 

Enamus ehk 72 protsenti vastanutest tunnistasid, et planeerivad pere eelarvet ühe kuu kaupa. Kolme kuu perspektiivis paneb oma kulusid ja tulusid kirja 11 ja eelseisvaks poolaastaks ligi 8 protsenti eestlastest.

Üle poole ehk 54 protsenti inimestest kogub raha selleks, et igakuiselt toime tulla. Reisimiseks paneb kõrvale 42 protsenti, kodu ostmiseks ja renoveerimiseks 33 protsenti ning auto ostmiseks 14 protsenti eestlastest. Investeerimiseks panustab kogumisse 16 protsenti ning võlgadest lahtisaamiseks 11 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles