Ajakeskuses avati maailmakuulsa dokumentalisti fotonäitus siinsest elust 1992. aastal

Urmas Glase
Copy

Ajakeskuse Wittenstein restoranikorruse galeriis avati uus aasta 20. sajandi II poole maailma tuntuima dokumentalisti Martin Parr‘i (Magnum) fotonäitusega “Toona”: Balti riigid ja Venemaa 1990.aastate üleminekuajastul. Eesti meedias on fotograaf pälvinud tähelepanu 30 aastat tagasi Lasnamäe toidupoes pildile jäänud müüjanna loo kaudu, kes fotograafi palvel inimeste abiga ka nüüd üles leiti.

Kõrgema Kunstikooli Pallas taaslooja ja rektor, galerii Noorus asutaja Vallo Nuust ütles näituse väljapanekut kommenteerides: “Kaheksakümnendate lõpus sai mitu põlvkonda eestlasi ühtäkki teada, et maailma äär ei asu Tallinna sadamas. Martin Parri “Toona 1990-1992” on nendele põlvkondadele kindlasti palju enamat, kui näitus. See viib meid tagasi sinna, kuhu me minna ei taha, tuletades samas meelde, et seal olemata poleks me täna “siin ja praegu”. Neile aga, kes seal olnud pole, soovitan – käige Parri vahendusel seal ära, saate kogemuse võrra rikkamaks.”

"Kuigi näitusel esindatud fotode tegemisest on möödas ligi 30 aastat ning pildid näivad pärit olevat hoopis teistsugusest ajastust, on selle maailma taaskülastamine ometi äraütlemata põnev," kutsus Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts tutvuma nostalgilise fotonäitusega, mis jääb ajakeskuse Wittenstein restoranikorrusel avatuks selle aasta aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles