Hambaravihüvitist kasutas mullu üle veerand miljoni inimese

Kuido Saarpuu
Copy
Hambaravi.
Hambaravi. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

2019. aastal tasus haigekassa 263 650 täiskasvanud inimese hambaravihüvitise eest üle 13,4 miljoni euro. Sagedasem hambaarstide külastatavus, hea ennetustöö ja hambaravihüvitis on aidanud paljudel pöörduda kontrolli ja alustada vajadusel raviga.

Haigekassa andmetel kasutas 40 eurost hambaravihüvitist üle 145 000 inimese. 85 eurost hüvitist, mis on mõeldud suurenenud hambaravi vajadusega inimestele, kasutasid kõige aktiivsemalt pensionärid (üle 108 000 inimese) ja rasedad (8200 inimest).

Hambaarstivisiitide kui ka hüvitist kasutanud inimeste arv kasvab iga aastaga. Kui 2018. aastal kasutas täiskasvanute hambaravihüvitist 223 600 inimest, siis mullu kasutas hüvitist 40 000 inimest rohkem.

Haigekassa esmatasandi valdkonna juhi Külli Friedemanni sõnul näitab hüvitise kasutajate kasv selgelt toetuse vajalikkust. „Hüvitise eesmärk on võimaldada inimestel vähemalt kord aastas hambaarsti juures käia ning eelkõige toetada neid, kes majanduslikel põhjustel ei ole seni saanud endale hambaarsti visiiti lubada,“ räägib Friedemann.

Haigekassa andmetel kasutas 40 eurost hambaravihüvitist üle 145 000 inimese.

„Sotsiaalministeeriumi analüüs näitas, et uue hambaravihüvitise süsteemi jõustumisest on oluliselt vähenenud nende inimeste arv, kes on vaatamata ravi vajadusele jätnud arstile minemata rahapuudusel. Vähenenud on ka  ebavõrdsus hambaravi kättesaadavuses, kuna hüvitis on aidanud arsti juurde neid, kes on selleks abi kõige enam vajanud,“ ütles sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi osakonna nõunik Kaija Kasekamp. Ta lisas, et hüvitise taastamine praegusel kujul on olnud samm õiges suunas.

Nii sotsiaalministeerium kui ka haigekassa peavad vajalikuks hüvitist tõsta ja vähendada inimeste omaosalust, mis tagaks hambaravi senisest parema kättesaadavuse. „Sotsiaalministeerium on teinud valitsusele ettepanekud hüvitise piirmäära edaspidi veelgi tõsta ning omaosalusmäära vähendada," kinnitas Kasekamp.

Kõik ravikindlustusega täiskasvanud saavad kord aastas kasutada hüvitist haigekassaga lepingu sõlminud hambaarsti juures.  Täiskasvanute hambaravihüvitist pakuvad üle 330 hambaravikabineti üle Eesti. Kõik hambaravi partnerid leiab haigekassa kaardilt.

Haigekassa tuletab kõikidele lapsevanematele meelde, et hambaarsti juurde minnes tasub lapsed ka kaasa võtta, sest neile on hambaravi tasuta ja hea suutervis saab alguse just lapseeas!

Pane tähele

Ravikindlustatud täiskasvanutele kehtib 40 eurone hambaravihüvitis. Rasedad, alla üheaastase lapse emad, pensionärid, osalise või puuduva töövõimega inimesed ning suurenenud ravivajadusega inimesed saavad aastas 85 eurot hüvitist.

Hüvitis kehtib esmavajalikele hambaraviteenustele nagu näiteks juureravi, tuimestus, hamba eemaldamine, täidise paigaldamine, röntgen jmt.

Soodustuse summa arvestatakse raviarvelt maha kohe maksmise hetkel. Hüvitise suurust ja jääki saab kontrollida riigiportaalist www.eesti.ee teenuse alt „Hambaravi- ja proteesiteenuste info“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles