Vastulause artiklile «Surve all metsaomanikud müüvad aina rohkem maad» (1)

Tiit Reinberg
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Olles samuti väikemetsaomanik, soovin vastu vaielda enamikule väidetele 11. veebruaril Järva Teatajas ilmunud artiklis «Surve all metsaomanikud müüvad aina rohkem maad».

Liina Steinberg

väikemetsaomanik

Kohe loo alguses toob erametsaliidu juht sisse varemgi korduvalt kasutatud võtte – linna- ja maainimeste vastandamise.

Arusaamatuks jääb, milliste andmete põhjal ta väidab nõnda kindlalt, et linnainimesed arvavad nii ja maainimesed naa. Ja kuhu peaksid liigituma need hallid varjundid sellel mustvalgel skaalal, kellel on kodu nii maal kui ka linnas?

2019. aastal korraldas Turu-uuringute AS erametsaomanike seas küsitluse, mille andmed tõestavad pigem vastupidist artiklis väidetule. Metsaomanike seisukohti mõjutas nende vanus, sugu ja haridus ning eriti see, kas tegutsetakse füüsilise isiku, FIE või juriidilise isikuna.

Kui elukoht üldse mingit rolli mängis, siis hoopis selle nurga alt, et oma metsale lähemal elavad inimesed tähtsustasid looduskaitset keskmisest enam.

Selle elav tõestus on ka palju meediakajastust saanud Ohtu küla ja Kose aleviku elanike võitlus oma kodumetsade säilimise eest.

Aga võib-olla mõeldi «linnainimeste» all neid 3000 kodanikku, kes andsid ligi kaks aastat tagasi oma allkirja väikelinna Narva-Jõesuu metsade kaitseks?

Artiklis on muuhulgas ka mahlakas väljend «metsaparisnik». Seda sõna guugeldades ei tule küll välja ühtegi sellist sildistavat arvamusavaldust «hääleka survegrupi» poolt. Huvitav oleks olnud lugeda, kes ja kus on sellist sildistamist harrastanud.

Samamoodi vajaks täpsustamist, kes siis ikkagi on «need, kes nõuavad, et metsas ei tehtaks mitte midagi». Millised organisatsioonid või huvigrupid konkreetselt? Ja kas «mitte midagi» hõlmaks ka korilust ja loodusturismi?

Mis puudutab vihasteks rünnakuteks nimetatavat kriitikat, siis ainuüksi kiire meediaanalüüs näitab, et see on ikka valdavalt suunatud RMK ja suurte metsatööstusettevõtete, mitte väikemetsaomanike vastu. Ainuüksi RMK ja keskkonnaministeeriumi tegevust kritiseerivatest karikatuuridest saaks juba sisuka publikatsiooni kokku panna.

Nõus tuleb olla artikli viimase lausega väikemetsaomanike maksustamise kohta. Tulumaksusoodustus füüsilistele isikutele oleks tõesti vajalik ja õiglane.

Mind isiklikult ei motiveeriks praegusel hetkel paraku mitte mingid soodustused või stiimulid oma metsa puidu müügi eesmärgil majandama. Kui ümberringi raiuvad nii RMK kui ka juriidilistest isikutest metsaomanikud nõnda intensiivselt, et ortofotodel avanevat malelauda on valus vaadata, siis ma võtan endale vabatahtlikult kohustuse säilitada vähemalt oma pere metsa seni majandamata osa tumerohelise ruudukesena nii kaua kui võimalik ja vajalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles