Algatus kutsub üles eakatele lähedastele helistama

Järva Teataja
Copy
Telefon
Telefon Foto: Sander Ilvest

Kodanikuühendused MTÜ Jututaja ja Peaasi.ee kutsuvad algatusega "Helista eakale lähedasele!"  üles helistama eakatele lähedastele ning eakaid, kes vajavad praegusel kriisiajal emotsionaalset tuge ja seltsi, endast teada andma. Algatusega soovitakse pakkuda leevendust eakate sotsiaalsele isoleeritusele ja tuge vaimsele tervisele.

Kui tavapäraselt pakub MTÜ Jututaja kodudes ja hooldekodudes elavatele üksildastele eakatele noori seltsilisi ehk jututajaid, kellega koos aega veeta, siis kriisiajal on vahetud kohtumised asendunud telefonikohtumistega. Uuringud näitavad, et parim ravim üksilduse vastu on suhtlemine. Inimesed soovivad märksa enam suhelda sõprade ja lähedastega, kui nad seda tavaliselt teevad. Samal ajal on üksildus ka kasvav suundumus nooremate inimeste seas. Sunnitud isolatsioon toob neid vajadusi veel enam esile.

“Mõnusad ja tähendusrikkad vestlused annavad inimesele turvatunde – tunde, et ta on kellelegi vajalik. Seepärast kutsume üles kindlasti helistama oma eakamatele sõpradele, tuttavatele, sugulastele regulaarselt kriisiajal, et hoida nende mõtted eemal eriolukorraga kaasnevalt peamiselt negatiivselt uudisvoolt. Kõnedega saab tuua eaka inimese ellu rohkem igapäevaseid lihtsaid positiivseid teemasid,” selgitas MTÜ Jututaja üks asutajatest, Katre Liiv. “Kõigil ei ole kindlasti piisavalt suhtlusvõimalusi, mistõttu ootame endast märku andma meile eakatel, kes soovivad, et neil oleks keegi, kellega aegajalt igapäevastel igapäevastel teemadel vestelda ja üksiolekut unustada.” 

Vanusest sõltumata on oma vaimse tervise eest hoolitsemine oluline kogu aeg. Keerulistes olukordades, nagu praegune kriisiolukordki on, võivad vaimse tervise häired võimenduda või ka esimest korda ilmneda. “Praegusel ajal on vaimse tervise tugevdamine erakordselt oluline. Lisaks heale unele, füüsilisele aktiivsusele ja regulaarsele toitumisele on positiivne suhtlemine meie vaimse tervise peamiseks alustalaks. Tähtis on, et keegi ei tunneks, et teda on jäetud üksi maha,” ütles Peaasi.ee tegevjuht  Anna-Kaisa Oidermaa.

Eakad saavad endast teada anda, helistades Jututaja projektijuhile (Mattias Lill) 5683 0646 või kirjutades e-posti aadressil jututaja@jututaja.ee.

Tuge ja nõuandeid vaimse tervise teemadel jagavad Peaasi.ee nõustajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles