Ettevõtted saavad eriolukorra ajal annetusi teha tulumaksuvabalt

Kuido Saarpuu
Copy
Ministeerium rõhutas, et töötajale säilitatakse igal juhul miinimumtasu ja sotsiaaltoetus igale lapsele. Foto on illustratiivne.
Ministeerium rõhutas, et töötajale säilitatakse igal juhul miinimumtasu ja sotsiaaltoetus igale lapsele. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Riik plaanib vabastada äriühingute haiglatele, hoolekandeasutustele ning riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutusele tehtud annetused ja kingitused tulumaksust, et aidata soovijatel toetada koroonaviiruse puhangu vastu võitlemist eriolukorra ajal.

„Paljud Eesti ettevõtted on soovinud praegusel raskel ajal toetada haiglaid ja kohalikke asutusi koroonaviiruse vastases võitluses. Selleks et võimalikult palju vahendeid jõuaks asutusteni, vabastame eriolukorra ajal ettevõtjad annetustelt ja kingitustelt tulumaksu tasumisest,“ ütles rahandusminister Martin Helme.

Tavaolukorras on maksuvabalt võimalik annetusi teha tulumaksusoodustusega mittetulundusühingutele ja sihtasutustele, kes tegutsevad avalikes huvides ja on heategevuslikud. Nende nimekirja haldab maksu- ja tolliamet ning sinna ei kanta äriühinguid.

Paljud tervishoiuasutused on Eestis äriühingud. Sihtasutusena asutatud haiglad tegutsevad küll avalikes huvides, kuid nende majandustegevus ei ole siiski heategevus ja seetõttu ei kanta neid tulumaksusoodustusega ühingute nimekirja. Seega tavaolukorras peaksid haiglale sellise annetuse teinud äriühingud maksma sellelt tulumaksu. Praeguses olukorras on igati õigustatud selliste annetuste tulumaksust vabastamine.

Tavaolukorras on maksuvabalt võimalik annetusi teha tulumaksusoodustusega mittetulundusühingutele ja sihtasutustele, kes tegutsevad avalikes huvides ja on heategevuslikud.

Muudatuste jõustudes ei maksustata juriidilise isiku tänavu 12. märtsist kuni 1. juulini Eesti riigi- või kohaliku omavalitsuse üksuse asutusele või hoolekandeasutusele või Eestis asuva haigla pidajale heategevuslikul eesmärgil tehtud kingitust ega annetust.

Muudatus on lisatud Riigikogu menetluses olevasse riigi 2020. aasta lisaeelarve seadusega seonduvate seaduste muutmise seaduse (COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse levikuga seotud meetmed) eelnõusse (169 SE) ning selle jõustumine eeldab Riigikogu heakskiitvat otsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles