Levivad notariaalseid dokumente meenutavad võltsingud ning lähedased viivad pahaaimamatud vanurid kinnisvaratehinguid sõlmima

Kuido Saarpuu
Copy
Paide notar
Paide notar Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Notarite Koja sõnul on viimastel nädalatel laekunud mitmeid teateid erinevatest petuskeemidest. Inimestel üritatakse raha ja isiklikke andmeid välja petta välismaiste notaridokumente meenutavate võltsingutega, võltsitud välismaa volikirjadega ning mitmel korral on notarite kabinettidesse jõudnud eakad, kelle kinnisvaraga soovitakse hämaraid tehinguid sooritada.

 

Seni on võltsitud kirjad massiivselt ringelnud pankade logosid kasutades, kuid nüüd on inimesed oma meilile saanud ka n-ö annetuskirju, mis üritavad matkida notariaalseid dokumente. „Meile laekunud näidete puhul on tegu siiski suhteliselt arusaamatute dokumentidega, mille kujundus ei vasta vormile ning ka tõlge on üsna ebaõnnestunud,“ selgitas Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson. Nagu õngitsuskirjade puhul tavaks, võib ka nende eesmärgiks olla küsida näiteks korduvat autentimistasu, hullematel juhtudel pakutakse „head investeerimisvõimalust“, mille abil on võimalik haarata kontroll inimese arvuti ja andmete üle ning tühjendada tema konto täielikult.

„Kuhugile pole kadunud ka võltsitud välismaa volikirjad, millega notari juurde jõutakse. Hiljuti oli meil juhtum, kus notaribüroosse pöörduti võltsinguga, mis võimaldanuks Eesti osaühinguga teha erinevaid toiminguid – osade võõrandamine, osalemine üldkoosolekul ning otsustusprotsessides,“ ütles Saar-Johanson.

Inimlikult ehk kõige traagilisemad on juhtumid, kus eakate endi lähedased on üritanud neid eriolukorras  sundida tegema toiminguid ja tehinguid, mille tagajärgi vanainimene ei mõista. „Lähisugulased on korduvalt toonud notaribüroosse eakaid inimesi, et sooritada tehinguid nendele kuuluva kinnisvaraga. Samas on  notaritega toimunud vestlusest olnud kiiresti aru saada, et eakal pole õrna aimugi, miks ta notari juures on, mis tehingut ja miks ta peaks sooritama,“ nentis Saar-Johanson. Notarite Koja esimees rõhutab, et eriti majandusolukorra halvenedes ei tohi unustada oma lähedasi eakaid, kes võivad langeda pahatahtlike kavatsuste ohvriteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles