Kesk-Eesti asemel kaigub lahingute kanonaad mujal

Kuido Saarpuu
Copy
Laupäeval alguse saanud kaitseväe õppusel Kevadtorm osalejad teevad viimaseid ettevalmistusi, et juba õige pea aktiivse lahingtegevusega alustada.
Laupäeval alguse saanud kaitseväe õppusel Kevadtorm osalejad teevad viimaseid ettevalmistusi, et juba õige pea aktiivse lahingtegevusega alustada. Foto: Kaitseväe peastaap

Laupäeval alguse saanud kaitseväe õppusel Kevadtorm osalejad teevad viimaseid ettevalmistusi, et juba õige pea aktiivse lahingtegevusega alustada.

 

„Meid ootab Kevadtormil ees umbes 11 päeva metsades olemist ja päris palju ja korralikult sõdimist. Kahju on muidugi sellest, et reservväelased ei saa sel aastal õppusele tulla, aga see eest saame kindlasti maitse suhu ja loodetavasti läheb hästi,“ ütles reamees Sven Allmere Kuperjanovi jalaväepataljoni A-kompaniist.

Vahetult enne õppuse aktiivsete tegevuste algust sai laupäeval täiendust 2. jalaväebrigaadi tagalapataljon, kui Tapa linnaku riviplatsil toimunud tseremoonial anti nende alluvusse üle 1. jalaväebrigaadi tagalapataljonis välja õpetatud tagalaüksus.

„Ma ütlen teile samu sõnu, mida kuulsid ka enne Saaremaale minekut teie parameedikutest kaasvõitlejad: näidake, mida olete õppinud, säilitage kainet mõistust ja rahu ning käituge professionaalselt, et 1. jalaväebrigaad ja tagalapataljon saaksid teie üle uhkust tunda,“ soovis tänasest 2. jalaväebrigaadi tagalapataljoni embleemi kandvatele ajateenijatele 1. jalaväebrigaadi tagalapataljoni ülem kolonelleitnant Indrek Lilleorg.

Tänavu pidi Kevadtormi raskuskese jääma Kesk-Eestisse, kuid eriolukorra ja koroonaviiruse leviku tõttu koliti keskpolügonile.

Kevadtormil saab ajateenijatest koosneva tagalapataljoni ülesandeks hinnatava üksuse logistiline toetus, näiteks varustamine, remont ja hooldus ning meditsiin ning ka nende reservteenistus jätkub 2. jalaväebrigaadi tagalapataljoni koosseisus.

Plaani kohaselt harjutavad Kevadtormil osalevad üksused ja allüksused omavahelist koostööd lahinguülesannete täitmisel, õppus on jaotatud kahte peamisse etappi. 25.–30. aprillini toimub väliõppus, mille käigus mängitakse läbi etteantud taktikaline olukord. 1.–8. maini toimuvad keskpolügoonil üksuste lahinglaskmised, kus treenitakse peamiselt jalaväe- ja lahingutoetusüksuste koostööd reaalses lahinguolukorras.

Kevadtormi peamised treenitavad on Kuperjanovi jalaväepataljoni ja Viru jalaväepataljoni baasil välja õpetatud üksused. Väliharjutuse ajal etendab vastase rolli 1. jalaväebrigaad, mille põhijõu moodustavad jalaväe lahingumasinatel liikuvad Scoutspataljon ja NATO liitlaste lahingugrupp.

Kevadtorm on Eesti kaitseväe iga-aastane kevadine lahingõppus. Esimene Kevadtormi õppus peeti 2003. aastal Lääne-Virumaal.

Eelmisel aastal toimus õppus Kevadtorm 29. aprillist 17. maini Lääne-Virumaal, Ida-Virumaal, Harju- ning Jõgevamaal.

Tänavu pidi Kevadtormi raskuskese jääma Kesk-Eestisse, kuid eriolukorra ja koroonaviiruse leviku tõttu koliti keskpolügonile. Vähenes ka osalejate arv- reservväelased jäid kutsumata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles