Patsientide testimisele suunamine enne plaanilisi protseduure

Kuido Saarpuu
Copy
Arstikabinet. Foto on illustratiivne.
Arstikabinet. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Selleks, et plaanilise ravi taastumine oleks võimalikult ohutu ning sujuv on Terviseamet detailselt lahti kirjutanud selle, kuidas toimub patsientide testimisele suunamine. Kõige olulisemaks sõnumiks on see, et testimise vajadus puudub patsientidel, kellele osutatakse ambulatoorset tervishoiuteenust.

 

Seda, milliste protseduuride teostamiseks on vajalik teha COVID-19 test ütleb patsiendile raviasutus, kes protseduure läbi viib. Ehk siis kui patsient läheb plaanilisele ravile, siis korraldab vajadusel COVID testile saatmise samuti see raviasutus, kuhu patsient on pöördunud.

"Sugugi mitte kõiki inimesi, kes lähevad tavalisele arsti vastuvõtule, uuringutele või haiglasse ei pea COVID-19 osas eelnevalt testima,” selgitas Perearstide Seltsi juht dr Le Vallikivi. “Inimesed, kellel pole palavikku ega ülemiste hingamisteede haiguste sümptomeid ja kes lähevad näiteks silmaarsti või naistearsti vastuvõtule, ei vaja eelnevat testimist. COVID-19 testi tegemine on vajalik ainult enne selliseid arstikülastusi või uuringuid, mille käigus võib patsiendil tekkida kurguärritus, mis võib vallandada köha või aevastamise ning seega on ka suurenenud oht võimaliku viiruse levikuks (näiteks kõrva-nina-kurguhaiguste arsti läbivaatus või gastroskoopia, kus suu kaudu sisestatakse inimese makku kaameraga sond vms). Sellisel puhul lepib haigla või muu asutus konkreetselt patsiendiga ise kokku, kuidas visiidieelne testimine korraldatud on. Perearstid saadavad endiselt testimisele oma nimistu patsiente, kellel on COVID-19 iseloomulikud sümptomid,” lisas ta. 

Hambaravi teostamisel on kõige olulisem tagada infektsioonikontrolli reeglite täitmine ning vajalike isikukaitsevahendite olemasolu. Reeglina enne hambaravi protseduure patsiendile COVID testi ei tehta.

Seda, milliste protseduuride teostamiseks on vajalik teha COVID-19 test ütleb patsiendile raviasutus, kes protseduure läbi viib.

„Lisaks on oluline teada, et asümptomaatiliste isikute testimine ei anna 100% juhtudest kindlat tulemust, kuna viiruse kontsentratsioon proovis ei pruugi olla veel piisavalt kõrge ja tulemus võib olla valenegatiivne. Seega on isikukaitsevahendite kasutamine alati oluline sõltumata testi tulemusest,“ rääkis Terviseameti tervishoiuteenuse osakonna juhataja Pille Saar.

Täpse selgituse patsientide testimisele suunamise kohta leiate siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles