Raamatukogud lugemissaalide avamisega ei kiirustata

Anne Põder
Copy
Jane Kiristaja (vasakul) näitab Kaidi Assinile, kuidas uus iseteenindussüsteem töötab.
Jane Kiristaja (vasakul) näitab Kaidi Assinile, kuidas uus iseteenindussüsteem töötab. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kuigi inimestele võib jääda mulje nagu avataks 15. maist uuesti ka kõik raamatukogud, siis tegelikult toimib iga raamatukogu oma äranägemise järgi.

Järvamaa keskraamatukogu direktor Jane Kiristaja ütles, et kuni 14. maini jätkatakse kõikjal kontaktivaba laenutusega. "Sealt edasi on aga juba omavalitsuste ja raamatukogude endi otsustada, kuidas nad kliente teenindavad. Soovitatav on ikkagi järk-järguline avamine ning veel mõnda aega otsekontaktide vältimine," lausus ta.

Kiristaja sõnul pole raamatukogusid tegelikult ühegi määrusega kinni pandudki. "Mõni väike maaraamatukogu, kus käib päevas ehk üks-kaks inimest on võib-olla kogu aeg lahti olnud ja leidnud juba ammu oma meetodi, kuidas nii ennast kui lugejaid koroonaviiruse eest hoida," selgitas ta.

Oluliselt keerulisem on linnaraamatukogudes, kus külastajaid käib rohkem ning kus tuleb reeglite järgimisse ülihoolikalt suhtuda. "Need raamatukogud, kus pole külastajatele kaitsemaske ega kummikindaid pakkuda, ei saa kindlasti veel nii pea inimesi raamatukogusse sisse lasta," sõnas Kiristaja.

Tema sõnul ei saa ju lugemissaalis ajalehti ja ajakirju kolmeks päevaks pärast lugemist karantiini panna ning samuti pole inimeste poolt riiulites katsutud raamatute desinfitseerimine võimalik. "Seetõttu on mõistlik esialgu suuremates raamatukogudes jätkata kontaktivaba teenindusega ning lubada inimesi teatud toiminguteks raamatukogudesse järk järgult," lausus ta.

Ka raamatute tagastamisel kehtib Kiristaja sõnul kindel reegel, et neid hoitakse kolm päeva eraldi karantiiniruumis, et võimalikud viirusetekitajad kindlalt hävineksid ja alles siis leiavad need uuesti koha raamaturiiulites.

Seega palus Kiristaja inimestel pärast 14. maid mitte tulla raamatukogu ukse taha, vaid ikka ette helistada ning vajalikud toimingud eelnevalt kontaktivabalt kokku leppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles