PPA iseteeninduse kaudu on esitatud üle 115 000 dokumenditaotluse

Kuido Saarpuu
Copy
ID-kaartigi tuleb vajadusel hoolega kontrollida.
ID-kaartigi tuleb vajadusel hoolega kontrollida. Foto: Tairo Lutter

PPA iseteeninduskeskkonnas on tänaseks esitatud üle 115 000 ID-kaardi ja Eesti kodaniku passi taotluse. Veebis taotluste esitamise soodustamiseks pikendas Siseministeerium isikut tõendava dokumendi taotlemisel vajalike sõrmejälgede kehtivusaega.

 

PPA Iseteenindust kasutavad kõige rohkem inimesed vanuses 30-44 eluaastat. Selles vanuses taotlejaid on kõigist taotlejatest kolmandik. Noorim inimene, kellele sel aastal iseteeninduse kaudu dokumenti taotleti, oli vaid kahe päevane. Vanim iseteeninduses taotleja oli 94-aastane.

Üle poole iseteeninduses taotluse esitanud klientidest elavad Harjumaal, 15% Tartu maakonnas ja 4% Pärnu maakonnas. Välisriigi on oma elukohaks märkinud 4% iseteeninduses taotluse esitanutest ja ligikaudu pooled neist elavad Soomes.

„Aitäh kõigile inimestele, kes kasutavad dokumendi taotlemiseks politsei iseteenindust. See on kõige kiirem, mugavam ja soodsam viis dokumentide taotlemiseks“ sõnas PPA identiteedi ja staatuste büroo valdkonna koordineerija Marit Abram.

PPA Iseteenindust kasutavad kõige rohkem inimesed vanuses 30-44 eluaastat. Selles vanuses taotlejaid on kõigist taotlejatest kolmandik.

Veebitaotluste soodustamiseks pikendati esitamisel vajalike sõrmejälgede kehtivusaega. „Seni oli passi taotlemisel sõrmejälgede uuesti andmine vajalik viie aasta möödumisel, kuid alates 11. maist pikendati kehtivust aasta võrra. See tähendab, et kui inimesel on pass aegumas, siis saab ta seda taotleda iseteenindusest, kui sõrmejälgede andmisest on möödas kuni kuus aastat“ selgitas Abram.

Valminud dokumendile järele tulemiseks soovitab politsei eelnevalt broneerida aeg aadressil broneering.politsei.ee. Aja broneerimine tagab järjekorrata teenindussaali külastuse ning sellisel juhul võtab külastus aega vaid mõne minuti.

Täiskasvanud Eesti Vabariigi kodanik saab PPA iseteeninduse kaudu taotleda dokumenti, kui talle on varem välja antud kas Eesti kodaniku pass või ID-kaart. Alaealisele lapsele saab esmast või korduvat dokumenti taotleda juhul, kui tema sünd on registreeritud Eesti rahvastikuregistris ning vähemalt ühele tema vanematest on varasemalt välja antud Eesti kodaniku pass või ID-kaart.

Dokumenditaotlusi saab esitada politsei iseteeninduses aadressil iseteenindus.politsei.ee. Iseteeninduskeskkonda saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID, Smart-ID või Eesti pangatunnustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles