Terviseteo tiitli pälvinud üritus algab taas

Anne Põder
Copy
Ain Türneri eestvedamisel toimuvad ka sel suvel õhtused rattasõidud mööda Paide linna ja selle lähiümbrust.
Ain Türneri eestvedamisel toimuvad ka sel suvel õhtused rattasõidud mööda Paide linna ja selle lähiümbrust. Foto: Dmitri Kotjuh

Homme õhtul algab jälle menukas õhtuste rattasõitude sari Paides ja selle lähiümbruses. Ka sel suvel kujuneb sellest igakolmapäevane tava.

Ettevõtmise eestvedaja Ain Türner, kes eelmisel aastal pälvis õhtuste rattasõitude eest  Järvamaa aasta terviseteo auhinna, ütles, et sõidud alustavad kolmandat hooaega.

"Paide linn on nüüd nii suureks kasvanud, et sõidupaiku leiab igas suunas, ning kergliiklusteid on ehitatud aasta-aastalt üha rohkem," lausus ta.

Türner selgitas, et tavapäraselt on rahulikus tempos kulgeva rattasõidu eesmärk olla teel umbes tund aega. "Marsruut kujuneb spontaanselt kogunenud inimesi, nende võimekust, ilma ja hetke liikluskorraldust silmas pidades," lausus ta. "Meil ei ole tavaliselt kindlat sihtpunkti ja teekonda eelnevalt valmis mõeldud."

Türner märkis, et kuigi tegemist on Paide õhtuste rattasõitudega, ei hoidu nad rangelt linna piiridesse. "Eelmistel aastatel oleme sõitnud Mäosse, Reopallu, Väätsale, Münti hoolimata sellest, mis omavalitsuse valdustega on tegemist," selgitas ta.

Teekonna poole peal on alati väike puhkepaus, et selga sirutada.

Türner rõhutas, et õhtused rattasõidud on jõukohased igas vanuses liikujatele. "See on sobiv üritus, kuhu tulla kogu perega. Ka lapsed on kaasa sõitma oodatud, sest tempo on kõigile jõukohane," lausus ta.

Sealjuures on hea teada, et ettevõtmine pole jäänud pelgalt paidelaste keskseks, sest eelmistel suvedel on sõitjaid tulnud ka Viljandist, Tartust ja Türilt. "Oma väike fännirühm, kes on enamasti alati kohal, on küll ka tekkinud, kuid alati leidub ka uusi sõitjaid," ütles Türner.

Kuigi võiks arvata, et Paides ja selle ümbruses on harrastusratturitel juba kõik paigad läbi sõidetud, sõnas Türner, et kindlasti leiavad nad veel kohti, kuhu keegi pole varem sattunud. "Ennekõike seame sõidusuuna ikka selle järgi, kuhu saab sellise suurema jalgratturite pundiga ohutult liigelda," lisas ta.

Türner rõhutas, et rattasõidule tasuks tulla ikka korras ja kontrollitud sõiduvahendiga ning ennekõike tuleb ohutut liiklemist silmas pidada. Ka kiivri kandmine ei tee paha, sest nii ollakse eeskujuks noorematele liiklejatele.

Esimene rattasõit algab homme Paide rattapoe eest kell 19. Kui keskväljakul alustab igasuvine ruumieksperiment, kolivad õhtused rattasõidud oma alguspunktiga sinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles