Kodulindude pidamise ABC

Kuido Saarpuu
Copy
Kanad.
Kanad. Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Eriolukorra ajal on paljud inimesed võtnud endale kodulinnud, et toidulaual oleks värske muna ning hoovis silmailu. Kodulindude võtmisega kaasneb aga tegelikult ka hulk nõudeid, mida tuleb täita. Et võimaliku loomataudipuhangu ennetamine või tõrjumine oleks võimalikult tõhus ja tulemuslik, on riigil vaja teada, kes, kus, kui palju ja milliseid loomi peab.

 

Selleks on riik kehtestanud kodulindude pidajatele kohustuse end registreerida loomapidajana. Igaüks, kes võtab esimest korda pidamisele kodulinnud, peab kindlasti läbi mõtlema, kuidas tagada lindude heaolu ja mis saab lindudest talve saabudes, kirjutab postituses Veterinaar- ja Toiduameti peaspetsialist Kärt Jaarma.

Juhul kui on soov võtta endale kodulinnud, siis enne ostu tuleks veenduda selles, et müüja on tunnustatud linnukasvatajaga, ning jälgida, ega lindudel pole haigustunnuseid. Järgmise olulise sammuna tuleb end registreerida loomapidajana põllumajandusloomade registris. Samuti tuleb kodulindude kohta pidada arvestust. See tähendab seda, et kirja tuleb panna andmed lindude ostmise, koorumise, müümise, hukkumise jm kohta. Registri eesmärk on pidada arvestust loomade üle taudide ärahoidmiseks ja likvideerimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles