Maagiline jaaniretk viis allikatele vanarahvatarkusi avastama

Silja Vilbu
Copy
Allikavesi maitseb hästi
Allikavesi maitseb hästi Foto: Silja Ratt

Ilmselt on kõik siit-sealt kuulnud, et jaaniööl tuleb naisterahvastel seitset sorti lilli korjata, et neid padja alla asetades oma tulevast unes näha, või hoopis noorusliku näolapi säilitamiseks jaaniöö kastega nägu pesta. Vahetult enne jaaniööd oli säärastest vanarahvalikest kombetalitustest huvitatutel võimalus osa saada maagilisest retkest Norra-Oostriku allikate alal, kus veedeti kolm tundi matkates, allikate ilu imetledes ning vanarahva tarkusi kuulates.

Umbes 20 naist kogunes jaanilaupäevaeelsel õhtul kell 21 Norra küla infotahvli juures, et sealt üheskoos kolmetunnisele retkele asuda. Pärast Matkapesa matkajuhi Arnika Tegelmanni avasõnu istuti tagasi autodesse, et sõita esimese allikani. Kõik matkalised said endale kätte kruusid, millega õhtu jooksul eri allikatest vett mekkida.

Tegelmann märkis, et Norra-Oostriku alal on allikaid nii palju, et piltlikult öeldes kus aga labida maasse lööd, seal varsti vesi vastu tuleb. Tänapäeval räägitakse palju vee joomise olulisusest, kui Tegelmanni sõnutsi ei ole pikka aega pudelis seisnud poevesi sugugi kõige parem valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles